2024 Anneler Günü Ne Zaman? 2024 Anneler Günü Ne Zaman?

Ev işlerindeki cinsiyet farkı, Birleşik Krallık'ta yapılan bir araştırmayla resmiyet kazandı. Araştırmaya göre, ev işlerinin çoğunu kadınlar üstlenmekte ve haftada yaklaşık 10 saat daha fazla zaman harcamaktadırlar.

Kadınlar ev işlerine daha fazla zaman harcıyor

Evleri toplamak, temizlemek, çamaşır yıkamak ve yemek yapmak gibi günlük yaşamın temel unsurları, hala çoğunlukla kadınlar tarafından yerine getiriliyor. Bu belirgin cinsiyet farkı, kapsamlı bir veri tabanı ve analizler kullanılarak kanıtlandı.

Araştırma, 18 ile 65 yaş aralığındaki yaklaşık 5 bin evde yaşayan 10.300 kişilik bir veri setini inceledi. 3.331 çift üzerinde yapılan analizler, erkeklerin haftada 6,13 saat, kadınların ise 15,84 saat ev işi yaptığını gösterdi.

Araştırmacılar ayrıca ev işlerine ayrılan zamanın çiftlerin göreceli ağırlıklarından etkilendiğini belirledi. Eğer eşlerden biri diğerinden daha kiloluysa, daha az ev işi yaptıkları ortaya çıktı. Bu eğilimin hem hemşire hem de çalışmayan çiftler için geçerli olduğu görüldü.

Ancak, daha kilolu olanların neden daha az ev işi yaptığı belirsizliğini koruyor. Araştırmacılara göre, bu durumun ev işlerinin fiziksel olarak zorlayıcı olmasından kaynaklanmış olabileceği düşünülmekte.