İsrail ve Hamas, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalara dört günlük bir insani ara verilmesi ve esir takası yapılması konusunda anlaşmaya vardı. Bu gelişme, İsrail ile Filistinli gruplar arasında geçmişte gerçekleşen esir takaslarını yeniden gündeme getirdi. İsrail hükümeti, bu adımın "Gazze'deki İsrailli esirlerin geri getirilmesi hedefinin ilk aşaması" olduğunu belirtirken, Hamas ise insani ara süresince 50 İsrailli esire karşılık 150 Filistinli'nin serbest bırakılacağını duyurdu. Bu anlaşma, bölge için önemli bir gelişme olarak görülüyor.

İsrail ve Hamas Arasında Anlaşma

İsrail hükümeti, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalara dört günlük bir insani ara verilmesini ve esir takasını kabul etti. Hamas ise bu sürede serbest bırakılacak 50 İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerinden 150 Filistinlinin salıverileceğini açıkladı.

İsrail'in Esir Politikası

İsrail kabinesi, serbest bırakılacak her 10 esir için ek bir gün daha çatışmalara ara verileceğini ifade etti. Ayrıca, İsrail ordusunun Hamas'ın tasfiyesi için savaşı sürdüreceği vurgulandı.

Filistin Esirler Cemiyeti'ne göre, İsrail cezaevlerinde 200’ü çocuk, 78’i kadın olmak üzere toplam 7 bin Filistinli esir tutuluyor. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da 3 bin Filistinliyi gözaltına aldığı belirtiliyor.

Tarihi Esir Takası Çabaları

Filistin ve Arap hükümetleri, İsrail'in 1948'de kurulmasından bu yana Filistinli esirlerin serbest bırakılması için çeşitli esir takası anlaşmaları yaptı. Bu anlaşmalar iki taraf arasında popüler ve etkili bir çatışma çözüm aracı olarak görülüyor.

Türkiye’nin En Şifalı Suları! Mutlaka Keşfetmek İsteyeceksiniz Türkiye’nin En Şifalı Suları! Mutlaka Keşfetmek İsteyeceksiniz

Kaynak: aa