İŞKUR, İTSO ve Dörtçelik EML tarafından ortaklaşa düzenlenen UMEM kurslarına vatandaş ilgi göstermeyince İnegöl Belediyesi projeye dâhil edildi. Dün projeye katılım ile ilgili düzenlenen basın toplantısında işsizlere seslenen Kaymakam Aziz İnci, işsiz insan gücü ile nitelikli eleman arayan işvereni proje ile birleştirmek istediklerini dile getirdi.

Düzenlenen törende ilk olarak İnegöl Belediye Başkanı söz aldı. Başkan Alinur Aktaş yaptığı konuşmasında: "Yerel gazetelere baktığımızda her gün 2-3 sayfa eleman ihtiyacı olan firmalar görmekteyiz. Küçük Sanayi Sitesini veya Mobilyacıların olduğu firmaları gezdiğinizde camlarında eleman aranıyor tabelalarını sıkça görmekteyiz. Buna mukabil ilçemizde birçok kişinin de iş aradığı gerçeği var. Bu iki durumu bir araya getirdiğimiz zaman şöyle bir durum ortaya çıkıyor. İnegöl çok güçlü ticari ve sanayi gücü olan ve buna rağmen iş arayanlarında olduğu bir şehir. Hatta şunu da biliyorum ki İnegöl"deki bazı fabrikalar Yenişehir"den, Domaniç"ten işçi taşıyorlar. Nasıl oluyor da çevresindeki ilçelerden işçi taşımasına rağmen İnegöl"de bir işsizlik yaşanıyor. Demek ki işveren ile iş arayanların bir şekilde buluşturulması gerekiyor. Firma sahibi arkadaşlarımızla yaptığımız sohbetlerde İnegöl"de nitelikli işgücünün az olduğunu ve herkesin kolay ekmek kazancı peşinde koştuklarından yakındıklarını duyuyoruz. Bunun için neler yapılabiliri bizde arkadaşlarımızla ve konuya muhatap olacak kurum temsilcileriyle tartıştık ve UMEM Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri projesini ilçemizde uygulamaya koyalım istedik."dedi.

Aktaş konuşmasına şöyle devam etti: "Bu manada Belediyemiz, Ticaret ve Sanayi Odası, İş-Kur İlçe Müdürlüğü ve Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesi işbirliğinde UMEM projesini hayata geçirmek istiyoruz. Ve diyoruz ki Bu Projede İş Var. Bunun ön çalışmalarını İNESMEK bünyesinde gerçekleştirdik. İnegöl"de 50"ye yakın firmayı gezdik. Bu firma isim listesini Mobilyacılar ve Marangozlar Odasından temin ettik. Bu firmalardan 26"sı ile Metal ve Makine Teknolojileri alanında faaliyet gösteren firmalar, eğitilmiş sertifikalarını alarak uzmanlaşmış 183 kişiyi istihdam edecekleri taahhüt etmişlerdir. Şu an hali hazırda 183 kişi bu UMEM kurslarını katılır ve staj süresini de tamamladıktan sonra ilgili firmalarda istihdam edileceklerdir. Yaptığımız ön çalışmalarda firmalar bize: Mobilya CNC Makine Kullanımı Operatörü 27 kişi, Mobilya Döşemecisi 78 kişi, Mobilya Üst Yüzey İşlemleri (Boya) Personeli 24 kişi, Gaz Altı Kaynakçılığı Yapacak 33 kişi olmak üzere toplam 183 eğitimli sertifikalı personele ihtiyaç olduğunu tespit edilmiştir. Bugün ilgili kurumlarla protokolünü imzalayacağımız kurs ve sertifika programı 23 Ocak"ta başlayacak ve 2 ay sürecektir. Kursiyerlere kurs ve staj süresi boyunca İŞ-KUR tarafından iş kazaları ve meslek hastalıkları ile eğer yoksa sağlık sigortası yapılacak. Kursiyerlere kurs ve staj süresi boyunca İŞ-KUR tarafından kurs+staj süresi boyunca 15 TL harçlık ödenecektir. Kurs Süresi 6 ayı geçmeyecek

Kursiyerler kurs süresinin "undan fazla devamsızlık yapamazlar. Kurslar hafta için 19.00 " 22.40 saatleri arasında 5 saat ve hafta sonu Cumartesi günü 09.00-15.00 saatleri olmak üzere haftada 33 saat olacak. Kurs Dörtçelik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde gerçekleştirilecektir."dedi.

Benzin ve Motorine Son Durak: Otogazda Dev İndirim! Benzin ve Motorine Son Durak: Otogazda Dev İndirim!

Kurslara katılım şartlarından bahseden Aktaş: "18-45 yaş aralığında ve İŞ-KUR"a kayıtlı kursiyer olmak. İşverenler tarafından istekte bulunulması gerekiyor. (bizde şu an 183 personel için başvuru bulunmaktadır. Bunu Belediye olarak yaklaşık 50 firmayı gezerek bizzat aldık)

Bir kurs programının açılması için en az 12 müracaat olması gerekiyor. Kurslara son başvuru tarihi 20 Ocak Cuma günüdür. Biz İnegöl Belediyesi olarak bu projede daha çok iş arayanlar ile işçi arayanları buluşturmak için aracı oluyoruz. Belediyemizin reklam ve tanıtım gücünü kullanarak daha fazla sayıda firmaya ve iş arayana ulaşmayı arzu ediyoruz."

İTSO Başkanı Metin Anıl ise konuya ilişkin yaptığı kısa açıklamasında: "İnegöl"de kalifiye eleman bulma konusunda çok önemli bir çalışma başlıyor. Geçmiş dönemde bir UMEM Projesi hayata geçirmek için bir çalışma başlatılmıştı. Maalesef arzu edilen talep bulunmadı. Buda şunu gösteriyor. İnegöl"de işsizlik eksilerde. Ancak kalifiye eleman konusunda sıkıntılar hala devam ediyor. Bunu aşma adına bu çalışmalara belediyenin gücünün de dahil edilmesi gerekliliği ortaya çıktı. Bu protokolle UMEM"e belediyede destek verecek. Böylelikle bu proje daha sağlıklı bir şekilde kalifiye eleman yetiştirme konusunda başarıya ulaşacak."dedi.

Projenin önemine dikkat çeken bir konuşma yapan İnegöl Kaymakam Aziz İnci: "Bu proje İnegöl ve yakın çevresi için son derece önemlidir. İnegöl sadece İnegöl değil, çevresinde bulunan yerleşim yerlerine de işveren çok büyük bir sanayi ve ticaret merkezidir. Bu anlamda bu proje çalışmak isteyenlerle işçi arayanları buluşturan çok önemli bir proje. Bu proje 2010 yılında faaliyete geçmiştir ama ne yazık ki uygulamada yeterince ilgi görmedi. Bugün yeni bir döneme giriyoruz. Bu projede insanlara 0 iş garantisi ile kurs boyunca cep harçlığı da veriyoruz. 2010 yılında yeterince kursiyer bulamadık. Diğer taraftan işyerlerimiz nitelikli eleman ihtiyaçları olduğu konusunda talepte bulunuyorlar. O nedenle bu projeyi el birliği ile gerçekleştirerek iş arayanlarla nitelikli eleman arayan firmaları buluşturalım. İş arayan insanların ihtiyaçlarını karşılamak istiyoruz. Biz insanlarımıza iş vermek istiyoruz. Bunun için işsiz insanlarımızın bu kurslara katılmasını istiyoruz. Kurslar için İnegöl Belediyesi ile İŞKUR"a başvuru yapılabilir."diye konuştu.

Proje hakkında bilgiler veren Dörtçelik EML Müdürü Ertan Kalkanlı: "İnegöl Belediyesi destek talebimizi geri çevirmedi, kurslara dahil oldu. Bundan dolayı biz çok mutluyuz. Belediye"nin projeye dahil olmasının ardından bizim reklam ve tanıtım sıkıntısını ortadan kaldıracak. İTSO ve İş-Kur proje için kapı kapı dolaşamayacağından dolayı bu sıkıntıyı ortaya çıkıyordu. Belediyenin bu işe dahil olması bu projeye büyük ivme kazandıracak. Belediye"nin bu konuya dahil olmasını Bakanlığımız gerçekten çok önemsiyor. Tahmin ediyorum Türkiye"de bu bir ilk ve diğer UMEM kapsamında bulunan okullara örnek olacak."derken İŞKUR Müdürü Mehmet Haliloğlu ise: "Mesleki Eğitim kursları işsizlik, işsizlik ödeneğini ve iş arayanlarla çok sıkı bağlantısı olan bir kavram. İstatistik veriler 2011 yılında çok fazla kursiyer bulamayacağımızı ortaya koyuyor. Mutlaka ulaşamadığımız çok sayıda kişi olabilir. Bunlara ulaşmak için burada varız. 2009 yılında bize kayıtlı işsiz sayısı 6 bin 914 kişi, 2009 yılında 359 kişiye kurs verdik. 2010 yılında da işsizlik sayısı biraz düştü. 597 kişiye Mesleki Eğitim kursu verdik. Bunların büyük bir bölümü işe girdi. 2011 yılında işsiz sayısı yarıya düştü ve bu sayı 3 bin 439 kişi oldu. İnegöl"de 2011 yılında 800 kişiye kurs verdik."diye konuştu.