O Paralar Hesaplara Yattı! 4,8 Milyar TL'lik Ödeme! O Paralar Hesaplara Yattı! 4,8 Milyar TL'lik Ödeme!

İnsanlar yaşamsal kaynaklarını elde etmek, bazı hizmetlerden yararlanmak ve zevkleri için harcama yaparlar. Bu harcamalar herkesin kendi bütçesine göre belirlenir. Her gün yüz milyonlarca insan alış-veriş yaparak ekonomik faaliyetlere katkı sağlıyor. Bu alışverişler gıda, giyim, teknoloji ürünleri, ev eşyaları ve daha birçok kategoriyi kapsayabilir. İnsanlar ihtiyaçlarını karşılamak ve hayatlarını daha konforlu hale getirmek için çeşitli mal ve hizmetlere yönelirler.

En Çok Harcama Gıda Sektöründe 
İnsanların en fazla harcamayı gıda maddelerine yaptığı görünüyor. Bu durumun nedeni, kişilerin alışverişe aç gitmeleriyle açıklanabilir. Tabii ki açlık hisseden bireyin beyin olarak gıda maddelerine yönelmesi oldukça doğaldır. 


Gıda harcamalarının bütçeyi olumsuz etkilemesini engellemek için planlı bir alışveriş yapmak, ihtiyaçları belirleyerek gereksiz harcamalardan kaçınmak önemlidir. İndirim ve kampanyaları takip ederek bütçeyi daha verimli kullanmak mümkündür. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme için ise planlı alışveriş yapmak, market alışveriş listesi oluşturmak da önemli adımlardan biridir.

Gelir Kaynağına Göre Harcamalarda Değişiyor
Temel gelir kaynağı maaş, ücret, yevmiye geliri olan hane halkları, gelirlerini ulaştırmaya yüzde 22,5, gıda ve alkolsüz içeceklere yüzde 21, konut ve kira harcamalarına yüzde 20,8 oranında ayırdı. Öte yandan, müteşebbis geliri olan hane halkları ise gelirlerinin yüzde 27,2'sini ulaştırmaya, yüzde 22,9'unu gıda ve alkolsüz içeceklere, yüzde 18,5'ini ise konut ve kira harcamalarına yönlendirdi. Bu sonuçlar, temel gelir kaynağına göre harcama kalıplarının değiştiğini gösteriyor.
Gelire göre sıralı yüzde 20'lik gruplar itibarıyla tüketim harcamalarının geçen yılki dağılımına bakıldığında, en düşük gelir grubu olan birinci yüzde 20'lik grupta yer alan hane halklarının gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 35,8, konut ve kira harcamalarına yüzde 29,3, ulaştırma harcamalarına yüzde 8,3, mobilya ve ev eşyası harcamalarına yüzde 5,5 pay ayırdığı görülüyor.

Ulaştırma
En yüksek gelir grubu olan beşinci yüzde 20'lik grupta yer alan hane halkları, gelirlerinin yüzde 28,5'ini ulaştırmaya, yüzde 19,3'ünü konut ve kira harcamalarına, yüzde 16,6'sını gıda ve alkolsüz içeceklere, yüzde 6,8'ini ise lokanta ve otele yönlendirdi.


Hane halkı büyüklüğüne göre tüketim harcamalarının geçen yılki dağılımına bakıldığında, tek kişilik hane halklarının gelirlerinin yüzde 27,7'sini konut ve kira harcamalarına, yüzde 20,4'ünü ulaştırmaya, yüzde 16,8'ini gıda ve alkolsüz içeceklere ayırdığı görülüyor.

Editör: Fırat Çelik