İnegöl'e bağlı kırsal Tekke Mahallesi’nde cep telefonu çekim gücüne ilişkin yapılan ölçümlerde dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı. Paylaşılan verilere göre 1.605 farklı sinyal örneğinin yaklaşık yüzde 98’i -105 dBm veya daha düşük seviyede ölçüldü.

Ölçümlerde güçlü sinyal seviyesine ulaşan örneklerin sayısı ise oldukça sınırlı kaldı. -90 dBm ve üzerindeki sinyal seviyesi yalnızca 8 örnekte kaydedildi.

1.605 sinyal örneği değerlendirildi

Tekke Mahallesi’nde yapılan ölçümlerin dağılımı şu şekilde gerçekleşti:

  • -90 dBm ve üzeri: 8 örnek (%0,5)

  • -90 ile -105 dBm arası: 25 örnek (%1,6)

  • -105 ile -120 dBm arası: 717 örnek (%44,7)

  • -120 ile -140 dBm arası: 855 örnek (%53,3)

  • -140 dBm altında: 0 örnek

Buna göre ölçümlerin yarısından fazlasını oluşturan 855 örnek, -120 ile -140 dBm arasında kaydedildi. -105 ile -120 dBm aralığında ise 717 örnek tespit edildi.

Güçlü sinyal yalnızca 8 örnekte görüldü

Verilerde -90 dBm ve üzerindeki güçlü sinyal seviyesine yalnızca 8 örnekte rastlandı. -90 ile -105 dBm arasında ölçülen örnek sayısı ise 25 olarak belirlendi.

Böylece 1.605 ölçümün büyük bölümünde sinyal seviyesinin -105 dBm ve altında kaldığı görüldü.

Haritalandırma çalışmasında da benzer tablo

Paylaşılan ölçüm ekranında baz istasyonunun çekim gücü farklı sinyal seviyelerine göre haritalandırıldı. Ölçüm alanındaki piksel boyutunun 7,31 metre olduğu belirtildi.

Toplam 337 piksel üzerinden yapılan değerlendirmede 3 pikselde -90 dBm ve üzeri, 21 pikselde ise -90 ile -105 dBm arasında sinyal ölçüldü.

Buna karşılık 183 piksel -105 ile -120 dBm, 130 piksel ise -120 ile -140 dBm aralığında kaldı.

Cep telefonu çekim gücü vatandaşların gündeminde

Tekke Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların cep telefonu çekim gücünün iyileştirilmesini beklediği ifade edildi. Bölgedeki baz istasyonu altyapısının güçlendirilmesi veya ilave kapsama çözümlerinin değerlendirilmesi talep ediliyor.

Cep telefonu iletişimi, kırsal bölgelerde günlük haberleşmenin yanı sıra sağlık, yangın, kaza ve güvenlik gibi acil durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ulaşılması açısından da önem taşıyor.

Paylaşılan ölçüm sonuçları, Tekke Mahallesi’nde sinyal seviyesinin geniş bir bölümde düşük olduğunu gösterirken, vatandaşların ilgili kurumlar ve GSM operatörlerinden bölgede inceleme yapılmasını ve kapsama sorununun giderilmesini beklediği belirtildi.

Muhabir: Samet Karabacakoğlu