Cem Taşkıner'in köşe yazısı

TURHAN ŞAHİN & ÖZDEN SUVAT

IMG_20230725_135615
Biz millet olarak insanların adının yaşatılması, değerlerinin anlaşılmasını genelde öldükten sonraya bırakanlardanız. Hele bir vefat etsin ismini yaşatırız, arkasından da çok güzel konuşuruz. 
Yakın zamanda Müfit Besler için yazmıştım, ardından Fahri abimizi, Fahri İnkaya’yı kaybettik. Onun için de yazılacak çok şeyler var aslında. O da değeri bilinmeden göçüp gidenler kervanına katıldı.  
Oysa yaşarken değerini bilmemiz gereken, sanat, edebiyat, kültür, spor alanında İnegöl’e çok şey katmış insanları da takdir etmek gerekmez mi?
Mesela Turhan Şahin. Emeklilik dönemini 1299 İnegöllü, İnegöl’ün hikayeleri (Öykü Tadında İnegöl), İnegöl Belediye Tarihi, İnegöl’ün Spor Tarihi gibi konulara adayan, olabildiğince mütevazi, bunları bir karşılık beklemeksizin hakkıyla yapan İnegöl’ün çok özel bir değeri değil midir Turhan Şahin?
Bir eser hayata geçirmek için akademik kariyere çok da gerek olmadığını, bu işi aşkla yaptığınızda çok değerli eserler ortaya koyabildiğinizi göstermeniz adına bence çok değerli bir örnektir Turhan Şahin. 
Kahve köşelerinde dedikodu yapmaktan daha önemli işler de yapabiliyor insan emeklilik yaşamında. Bu eserlerle İnegöl’ün birbirinden kıymetli sporcularını, sanatçılarını, akademisyenlerini öğreniyorsunuz, tanıyorsunuz.
İnegöl’ün çocuklarının gençlerinin hem Turhan Şahin’i tanıması gerektiğine inanıyorum, hem de Turhan Şahin’den geçmişe yönelik çok değerli bilgiler alabileceğini düşünüyorum.
Bir başka değer de Özden Suvat. Klasik bir ilkokul öğretmenliğinin ötesine geçmiş, köyü Hayriye’nin tarihi için çalışan, bunun yanında sadece eski bir futbolcu, antrenör olarak kalmamış, İnegöl’ün spor geçmişini de araştıran başka bir araştırmacı isimdir Özden Suvat.
En son Orhaniyespor ile Kurtuluşspor’un eski oyuncularını bir araya getirdiği çalışması takdire şayandı. Ama bu ne bir ilk ne de bir son Özden hoca için.
Dost sohbetinden biliyorum; yapmak istediği çok değerli projeler çalışmalar var. Yakın zamanda yine nostalji yaşatacak çalışmalar göreceksiniz. 
Tarih demek şuur demektir. Geçmişini doğru okumak, geleceğe daha doğru adımlarla ilerlemektir. İnegöl’ün siyasi, kültürel, sportif geçmişini bizlere ileten çok değerli iki isim Turhan Şahin ve Özden Suvat.
İkisinin de değerini bilmek lazım. İkisini de dinlemek, okumak lazım. İkisini de İnegöllülerle, gençlerle, genç sporcularla daha fazla buluşturmak lazım.