İnegöl'deki bir köftecide düzenlenen yemekli toplantı sonrası konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, uyarıcı açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin en ikonik kütüphanesi olacak Türkiye'nin en ikonik kütüphanesi olacak

İnegöl'ün zemininde sıkıntı olduğunu aktaran Başkan Engin Er, "Burada doğru olan iyi zeminleri tespit edip sağlam binalar yapmaktır. Bina alırken, yaparken ve satarken bu binaların jeoloji mühendisleriyle tanışmış binalar olmasını dileriz. Bina zemin uyumu sağlanırsa afetten en az zararla çıkarız. Yıldırım bölgesindeki kuzey Anadolu fay hattındaki depremden de İnegöl etkilenir. 7 büyüklüğündeki bir depreme hazırlıklı olmamız gerekir. İnegöl 6 büyüklüğünde bir depreme hazırlanıyor dersek yanlış olur. 6 büyüklüğünde ki bir deprem değil daha büyük bir deprem potansiyeline hazır olmamız lazım." dedi.

Heyelan uyarısı da yapan Er, "Bölgemizde heyelan olaylarını görüyoruz. İnegöl'de heyelandan dolayı köylerin yeri değişti. Bursa da geçen yıl heyelan oldu, 100'ün üzerinde vatandaşın yerleri değişti. İnegöl Belediyesi, fay hatlarını kabul eden ve buna gören tampon bölge koyan ilk belediyelerden bir tanesidir. Yıldırım ve Osmangazi'den geçen fay hatlarının üstüne yapılmış yüzlerce bina görebiliriz. Bunu anlamak ve planlamak için jeoloji mühendisi olmaya da gerek yok. Marmara'da 7'nin üzerinde oluşacak bir depremde bütün Marmara kıyılarında Tsunami oluşabilecek. Doğal afetler olarak hassas bir bölgedeyiz ama bunun önlemlerini de alabiliriz." diye konuştu.