Suriye’deki iç savaş nedeniyle 2016 yılında ailesiyle birlikte Bursa’nın İnegöl ilçesine taşınan Ayşe Bedevi, eğitim hayatına Türkiye’de devam etti. Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi olan Bedevi, burada geliştirdiği Türkçesiyle 3 kitap kaleme aldı.
Kitap okumaya olan ilgisiyle yazmaya yönelen Bedevi, “Dünyaya Kafa Tutuyorum” adlı romanında bir mücadele hikayesini anlattı. Genç öğrenci, bunun yanı sıra “Saygının Ötesinde” ve “Altın Kalpler” isimli iki şiir derlemesi hazırladı.
Türkçesiyle kitap yazdı
Türkiye’ye geldiğinde yalnızca Arapça bildiğini belirten Ayşe Bedevi, eğitim sürecinde Türkçesini geliştirdiğini söyledi. Kitap okumayı çok sevdiğini ifade eden Bedevi, bu ilginin kendisini yazarlığa yönelttiğini dile getirdi.
Bedevi, “Kitap okuma merakımla roman yazmaya karar verdim. ‘Dünyaya Kafa Tutuyorum’ bir mücadele hikayesini anlatıyor. ‘Saygının Ötesinde’ saygının önemini, ‘Altın Kalpler’ ise aşkı ve aşkın gücünü konu alıyor” dedi.

Yapay zeka üzerine kitap hazırlıyor
Yeni projeler üzerinde de çalıştığını belirten Bedevi, geçmiş ve geleceği konu alan bir derleme hazırladığını söyledi. Dijital çağda yapay zekanın önem kazandığını ifade eden genç öğrenci, bu alanda da bir kitap yazmaya başladığını kaydetti.
Bedevi, Arapça yazma konusunda da düşündüğünü ancak Türkçesinin daha güçlü olduğunu belirterek, “Arapça yazma konusunda gidip geliyorum. Henüz çok iyi bir Arapçaya sahip değilim. Türkçem daha iyi” ifadelerini kullandı.
Okul yönetiminden destek
Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Fatma Doğlar Dağ, Ayşe Bedevi’nin başarılı, aktif ve sosyal bir öğrenci olduğunu söyledi. Bedevi’nin kitap yazma fikrinin ardından okul yönetimi olarak kendisine destek verdiklerini belirtti.
Dağ, “Ayşe, hayalleri ve idealleri peşinden gitmeyi seven çok yönlü bir öğrencimiz. 3 kitabını arka arkaya çıkardı. Önümüzdeki süreçte okulda bir söyleşi planlıyoruz. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla kitap tanıtımı ve söyleşi programı düzenleyeceğiz” dedi.

“Öğrencimizle gurur duyduk”
İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Zengin de Ayşe Bedevi’nin başarısından dolayı gurur duyduklarını ifade etti. Zengin, Bedevi’nin Türkiye’ye geldiğinde yalnızca Arapça bildiğini, bugün ise Türkçeyi başarılı şekilde kullanarak kitaplar yazdığını söyledi.
Zengin, “Ayşe Bedevi öğrencimiz bugün bize 3 kitabını hediye etti. Kendisiyle gururlandık. Genç yazar buluşmaları kapsamında diğer öğrencilerimize örnek olması için söyleşi ve imza programları düzenlemeyi planlıyoruz. Öğrencimizi yetiştiren öğretmenlerine ve ailesine teşekkür ediyorum” diye konuştu.





