İnegöl’de ikinci el otomobil piyasasında durgunluk yaşanıyor. Araç satışlarında beklenen hareketliliğin henüz oluşmadığını belirten İnegöl Oto Galericiler Sitesi Başkanı Nazmi Kıyar, piyasada bekleme sürecinin devam ettiğini söyledi. Kıyar, yıl sonu kampanyalarının başlamasıyla birlikte piyasada hareketlilik yaşanabileceğini ancak asıl canlanmanın 2027 yılının ocak ayından itibaren görüleceğini düşündüğünü ifade etti.
İnegöl Oto Galericiler Sitesi Başkanı Nazmi Kıyar, ilçedeki otomobil piyasasının mevcut durumunu değerlendirerek vatandaşlara araç alım satımında dikkat etmeleri gereken konularda da uyarılarda bulundu.
“İnegöl’de bekleme modundayız”
Otomobil piyasasında şu anda satışların durgun olduğunu belirten Başkan Nazmi Kıyar, vatandaşların araç alımı konusunda temkinli davrandığını söyledi.
Kıyar, “Şu an satışlar durgun. İnegöl’de bekleme modundayız. Piyasada henüz istediğimiz hareketlilik yok. Vatandaşlarımız araç almak veya mevcut aracını değiştirmek konusunda biraz daha beklemeyi tercih ediyor. Piyasadaki bu durgunluğun önümüzdeki süreçte nasıl şekilleneceğini hep birlikte göreceğiz” dedi.
Nöbetçi noter uygulaması esnafa kolaylık sağladı
Hafta sonları gerçekleştirilen araç alım satım işlemlerinde nöbetçi noter uygulamasının önemli bir kolaylık sağladığını ifade eden Kıyar, uygulamanın hem galerici esnafına hem de vatandaşlara zaman açısından avantaj sunduğunu belirtti.
Kıyar, “Nöbetçi noter uygulamasının esnafımıza rahatlık kattığını söyleyebiliriz. Özellikle hafta sonu araç almak veya satmak isteyen vatandaşlarımız açısından önemli bir kolaylık. İşlemlerin hafta sonu da yapılabilmesi, otomobil ticaretinin devamlılığı açısından olumlu bir uygulama” ifadelerini kullandı.
Cumartesi günleri oto pazarı devam ediyor
İnegöl’de ikinci el araç piyasasının önemli noktalarından biri olan Perşembe Pazarı alanındaki oto pazarının cumartesi günleri faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlatan Kıyar, vatandaşların farklı bütçe ve beklentilere uygun araçları burada bulabileceğini söyledi.
Kıyar, “Cumartesi günleri İnegöl Perşembe Pazarı’nda oto pazarımız devam ediyor. Vatandaşlarımızın bütçesine ve talebine göre farklı özelliklerde araçlar bulunabiliyor. Araç almak isteyen vatandaşlarımız gelip piyasayı yerinde görebilir, araçları inceleyebilir ve kendilerine uygun seçenekleri değerlendirebilirler. Oto pazarımız hem alıcı hem de satıcı açısından önemli bir buluşma noktası olmaya devam ediyor” diye konuştu.
Yıl sonu kampanyaları piyasayı hareketlendirebilir
Yıl sonuna yaklaşılmasıyla birlikte otomobil bayilerinde kampanyaların başlamasını beklediklerini belirten Kıyar, özellikle sıfır araç kampanyalarının ikinci el piyasasına da yansıyabileceğini ifade etti.
Kıyar, “Yıl sonu kampanyaları başlayacak. Bayilerde çeşitli kampanyalar yapılmasını bekliyoruz. Bu kampanyalar piyasada bir hareketlilik oluşturabilir. Ancak bizim beklentimiz, işlerin asıl ocak ayı itibarıyla açılacağı yönünde. Yeni yılın başlamasıyla birlikte vatandaşların araç alım satımına yönelik taleplerinin artacağını düşünüyoruz. Şu anda piyasada bir bekleyiş var. İnşallah yeni yılda bu durgunluk yerini daha hareketli bir döneme bırakır” dedi.
Yetki belgesi olmayan kişilerden araç alırken dikkat!
Araç alım satımında vatandaşların güvenilir esnafı tercih etmelerinin önemine de dikkat çeken İnegöl Oto Galericiler Sitesi Başkanı Nazmi Kıyar, özellikle yetki belgesi bulunmayan ve kayıt dışı şekilde araç ticareti yapan kişilere karşı uyarıda bulundu.
Yetki belgeli galericilerden yapılan alışverişlerde vatandaşların daha güvenli bir ticaret ortamında işlem gerçekleştirebileceğini belirten Kıyar, kayıt dışı satışlarda ise daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Kıyar, “İnegöl’de yetki belgesi olan galericilerimizden yapılan alışverişlerde vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla işlem yapabilir. Çünkü bu işi meslek olarak yapan, vergisini ödeyen, gerekli belgeleri bulunan ve ticari sorumluluk taşıyan esnafımız var. Vatandaşlarımızın da alışveriş yaparken bu hususlara dikkat etmesini istiyoruz” dedi.
Yetki belgesi bulunmayan ve şahıs olarak sürekli araç alım satımı gerçekleştiren kişilere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Kıyar, “Bunun haricinde şahıs olarak satış yapan, vergi ödemeyen ve yetki belgesi bulunmayan kişilerden araç alınırken mümkün mertebe detaylı sorgulama yapılmalı. Aracın geçmişi mutlaka araştırılmalı, hasar ve kilometre bilgileri kontrol edilmeli. Ayrıca mutlaka güvenilir bir ekspertiz merkezinde inceleme yaptırılmalı. Sadece aracın dış görünüşüne bakarak karar verilmemeli. Vatandaşlarımız sonradan mağduriyet yaşamamak için bütün kontrollerini yaptırmalı” ifadelerini kullandı.
İnegöl’de otomobil piyasasının yeniden hareketlenmesini beklediklerini belirten Kıyar, hem galerici esnafına hem de araç alıp satacak vatandaşlara hayırlı ve bereketli bir ticaret dönemi temennisinde bulundu.





