İnegöl Belediye Meclisi'nin Ekim ayı ikinci birleşiminde 2027 yılı performans programı ve bütçesi görüşüldü. Toplantıda AK Parti Grup Sözcüsü Süleyman Yılmaz ve MHP Grup Sözcüsü Faruk Toptaş, hazırlanan programa olumlu oy kullanacaklarını açıkladı. Yeniden Refah Partisi Grup Sözcüsü ise belediyenin bütçe önceliklerini eleştirerek kaynakların afet yönetimi ve kentsel dönüşüm çalışmalarına yönlendirilmesi gerektiğini savundu.
Mecliste yapılan değerlendirmelerde 6,2 milyar TL'lik bütçe, belediye hizmetleri, personel giderleri, tasarruf politikaları ve yatırım projeleri öne çıktı.
AK Parti'den 2027 performans programına destek
AK Parti Grup Sözcüsü Süleyman Yılmaz, 2027 yılı performans programına ilişkin değerlendirmesinde belediye çalışmalarının vatandaşların günlük yaşamına sağladığı katkının önemine dikkat çekti.
Yılmaz, güvenli yollar, düzenli kaldırımlar ve ihtiyaç sahibi ailelere yönelik sosyal desteklerin belediye hizmetlerinin başarısında belirleyici olduğunu ifade etti.
"Güvenli yollar, düzenli kaldırımlar, ihtiyaç sahibi ailelere yardım eli… Çalışmalarımızın başarısı, hemşehrilerimizin hayatını kolaylaştırdığı ölçüde anlam kazanacaktır" dedi.
Belediye bütçesinin verimli kullanılmasının önemini vurgulayan Yılmaz, çocukların güven içerisinde büyüyebildiği ve ailelerin kendilerini yalnız hissetmediği bir İnegöl için çalıştıklarını söyledi.

Süleyman Yılmaz: "Olumlu oy kullanacağız"
2027 performans programında farklı kurumlarla koordinasyon içerisinde yürütülmesi gereken çalışmaların bulunduğunu belirten Yılmaz, İnegöl'ün ihtiyaçlarının karşılanmasında ortak sorumluluk taşıdıklarını dile getirdi.
Hizmetlerin vatandaşlara zamanında ve eksiksiz ulaştırılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Belediye Başkanı, meclis üyeleri, Plan ve Bütçe Komisyonu başkan ve üyeleri, müdürler, belediye çalışanları ve ilgili kurumlara AK Parti grubu adına teşekkür eden Yılmaz, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
"2027 performans programı hemşehrilerimize hayırlı olsun. AK Parti grubu olarak olumlu oy kullanacağız."
MHP'den 6,2 milyar TL'lik bütçeye destek
MHP Grup Sözcüsü Faruk Toptaş da meclis toplantısında söz alarak 2027 yılı performans programına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Hazırlanan programı incelediklerini ve olumlu bulduklarını belirten Toptaş, belediyenin yatırım ve hizmetlere ağırlık verdiğini ifade etti.
"6,2 milyar TL gibi bir bütçeyle İnegöl'de yaşayanlar için tasarruf tedbirlerinin bitmiş, yatırım ve hizmet odaklı bütçeye geçilmiş olduğunu görüyoruz" dedi.
Toptaş, 2027 yılında altyapı ve üstyapı çalışmalarının yanı sıra gençlere ve kadınlara yönelik hizmetlerin hayata geçirileceğini düşündüklerini belirtti.

MHP: Stadyum ve nikâh dairesi projelerini takip edeceğiz
Belediyenin 2027 yılı performans programında yer alan projelerin takipçisi olacaklarını vurgulayan Faruk Toptaş, özellikle ilçe stadyumu ve nikâh dairesi projelerine dikkat çekti.
Toptaş, "Programımızın takibini yapacağız. İlçe stadyumu, nikâh dairesi gibi projeler ile vatandaşlarımızın daha iyi hizmet alması adına güzel bir yıl olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
MHP grubu olarak 2027 yılı performans programına olumlu oy vereceklerini açıkladı.
Yeniden Refah Partisi'nden bütçeye sert eleştiri
AK Parti ve MHP'nin destek açıklamalarına karşılık Yeniden Refah Partisi Grup Sözcüsü, 2027 yılı tahmini bütçesinin belediyenin öncelikleri açısından yeniden değerlendirilmesi gerektiğini savundu.
Hazırlanan tahmini mali raporu incelediklerini belirten grup sözcüsü, bütçede yönetimsel açıdan çarpık bir tablo bulunduğunu öne sürdü.
Özellikle personel giderleri, afet yönetimi ve kentsel dönüşüme ayrılan kaynaklar üzerinden eleştirilerde bulundu.
"Personel giderleri 650-700 milyon TL seviyesinde"
Yeniden Refah Partisi Grup Sözcüsü, belediyenin personel giderlerinin 650-700 milyon TL civarında olduğunu belirtti.
Afet yönetiminin bütçeden aldığı payın ise yüzde 17,80 seviyesinde olduğunu ifade etti.
İnegöl'ün birinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu hatırlatan grup sözcüsü, afet hazırlıkları ve vatandaşların can güvenliğinin bütçe planlamasında öncelikli olması gerektiğini savundu.
"Halkın can güvenliği daha önemlidir. Birinci derece yer alan İnegöl'de deprem hazırlığı için tahmini pay, destek giderlerinin gerisinde kalmıştır" dedi.
Yeniden Refah Partisi: "Ortada gerçek bir tasarruf yok"
Belediyenin tasarruf politikalarını da eleştiren Yeniden Refah Partisi Grup Sözcüsü, personel giderleri ile temsil ve ağırlama harcamalarına ayrılan kaynakların öncelik sırasını sorguladı.
Bütçenin vatandaşların güvenliğini esas alması gerektiğini belirten grup sözcüsü, belediyenin yalın yönetim yaklaşımına ilişkin de eleştiriler yöneltti.
"Kendi personeline, temsil ve ağırlama giderlerine İnegöl halkının güvenliğinden daha fazla yer ayıranlar, yalın yönetim projesi gerçeği yansıtmıyor. Ortada gerçek bir tasarruf yok" ifadelerini kullandı.

Turgutalp ve Alanyurt'taki kentsel dönüşüm gündeme geldi
Meclisteki bütçe tartışmalarının bir diğer başlığı kentsel dönüşüm çalışmaları oldu.
Yeniden Refah Partisi Grup Sözcüsü, Turgutalp ve Alanyurt bölgelerinde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarının yavaş ilerlediğini savundu.
İlk etap kentsel dönüşüm tesliminin Ekim 2027'de planlandığını belirten grup sözcüsü, mevcut bütçe oranlarıyla yapı stokunun dönüşümünün tamamlanmasının uzun yıllar alacağını ifade etti.
Kentsel dönüşüm için ayrılan kaynakların artırılması gerektiğini dile getirdi.
Kentsel dönüşüm bütçesinin yüzde 25'e çıkarılmasını istedi
Yeniden Refah Partisi, 2027 yılı bütçesinin yeniden düzenlenmesini talep etti.
Tasarruf kalemlerindeki kaynakların yatırım programına aktarılması gerektiğini savunan grup sözcüsü, özellikle kentsel dönüşüm ve şehircilik alanlarında bütçe paylarının yükseltilmesini istedi.
"Bütçe revizyonunu acilen talep ediyoruz. Tasarruf kalemleri yatırım programına aktarılmalı. Kentsel dönüşüm payı yüzde 25 olmalı, şehircilik en az yüzde 25 seviyesine çıkarılmalı" dedi.
"Önce halk diyen bir bütçe değil"
Yeniden Refah Partisi Grup Sözcüsü, 2027 yılı tahmini bütçesinin vatandaşların ihtiyaçlarını ve önceliklerini yeterince gözetmediğini öne sürdü.
Hazırlanan bütçeye yönelik karşı duruşlarını sürdüreceklerini belirten grup sözcüsü, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı:
"Özetle belediyenin 2027 tahmini bütçe öngörüsü, 'önce halk' diyen bir bütçe planı değildir. Yeniden Refah Partisi olarak bu bütçenin karşısında durmaya devam edeceğiz."
İnegöl Belediye Meclisi'ndeki görüşmelerde AK Parti ve MHP grupları 2027 yılı performans programına olumlu oy vereceklerini bildirirken Yeniden Refah Partisi bütçenin revize edilmesi yönündeki talebini dile getirdi.





