FAY HATTIMIZ TEHLİKE ARZEDİYOR

Ardı ardına yaşanan depremlerin ardından Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er'den çarpıcı açıklama geldi.

Bursa'nın depremsellik konusunda İstanbul'dan daha tehlikeli olduğunu belirten Şube Başkanı Engin Er, Dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif fay hattı olan Kuzey Anadolu fay hattının orta kolunun, İznik'ten başlayıp, Gemlik'ten daha sonra Mudanya'nın hemen kuzeyinden devam edip Karacabey'e doğru gittiğini söyledi.

Haftanın ilk gününde yurtta hava nasıl? 29 Nisan Pazartesi Hava Durumu Haftanın ilk gününde yurtta hava nasıl? 29 Nisan Pazartesi Hava Durumu

Bir diğer fay hattının ise İnegöl'den başlayıp, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer ve Çalı'dan geçtiğini belirten Er; "Bu bölgelerde oluşabilecek herhangi bir depremden Bursa'nın tamamı etkilenir. Bursa'da 17 ilçenin çoğunun kendi adıyla anılan fay hattına sahip. Depremden etkilenmeyecek diyemeyiz ama az etkilenecek bölgeler; Büyükorhan, Harmancık ve Keles. Çünkü bu ilçeler hem zemin açısından sağlam hem de kendi adlarıyla anılan fay hattına sahip değiller." dedi.

İNEGÖL DEPREME HAZIR MI?

Deprem uyarısının ardından "İnegöl olası bir depreme hazır mı?" sorusunu akıllara getirdi. 1999 depreminden bu yana ne değişti? İnegöl olarak nasıl bir yerdeyiz? İşte detaylarıyla İnegöl gerçekleri...

Unutmayalım ki! İnegöl; Oylat fayı, Eskişehir İnönü'den gelen fay, Pazaryeri fayı, Yenişehir Ayaz ve Söylemiş fayları, Kuzey Anadolu fay hattının güney kolu olan İznik fayı, Kestel fayı ile etrafı tamamen faylarla çevrili bir yerleşim merkezi. Olası bir depremde tedbirsizlikten dolayı oluşabilecek can ve mal kaybının hesabını kim ve kimler verecek?

CEVAP BEKLEYEN SORU ÇOK

Deprem konusunda yetkililere şu soruları sormak istiyoruz;

Afetlere müdahale edecek ve konuyla ilgili çeşitli eğitimler verecek profesyonel ekipler oluşturuldu mu?

Afetlere hazırlık konusunda afet sırasında ve sonrasında kullanılacak malzemeleri içeren 'Afet çantası' var mı?

Bu konuda uzmanlaşmış STK'ların durumu nedir?

Afet yönetim sisteminin etkinleştirilerek uygulama kapasitesinin artırılması ve afet risklerinin azaltılmasını sağlamak amacıyla ne tür çalışmalar yapılmaktadır.

Eğitimlerin verileceği bir yer var mıdır?

Afet anında toplanma yerleri İnegöl'de neden yok?

Toplanma yerlerini gösteren tabela ve krokiler niçin yapılmıyor?

Temel afet bilincinin öğretilmesi için broşürler neden bastırılıp dağıtılmıyor?

Temel yangın, arama kurtarma eğitimi ile Arama, kurtarma tahliye, afet ve acil durum bilinci, işyeri afet ve acil durum planlama gibi eğitimleri alan devlet tarafından eğitilmiş ve belgelendirilmiş uzman var mı?

İnegöl'de olası afetlerde hizmete hazır ekipler neden oluşturulmuyor?

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün kurumsal web sitesinde yayınlanan fay hatları haritasında Bursa Merkez'den başlayan fay hattının İnegöl'de 12 yerleşim yerinden geçtiği görülüyor.

Bursa Yiğitali bölgesinde başlayan Bursa Fay Hattı sırasıyla Fidyekızık, Cumalikızık, Salahat, Alaçam, Sayfiye, Babasultan, Yeniceköy, Esenköy, Edebey, Cerrah, Hocaköy, İsaören, Deydinler, Ortaköy, Hamamlı, Aşağıballık, Kınık bölgelerinden geçiyor. Öte yandan niteliği belirlenemeyen fay hattı ise Süpürtü, Bilal, Şipali, Kozluca, Fındıklı bölgelerinden geçiyor.