1988 Yılına gelindiğinde İnegöl İshak Paşa Halk Kütüphanesi'ne müdürlük kadrosu tahsis olunarak bu kadroya, Bursa İl Halk Kütüphanesi memurlarından Edebiyat Fakültesi mezunu Kenan Kahraman atanmıştır.

1990 Yılına gelindiğinde müşterek yönetim altında bulunan İnegöl İshak Paşa Halk Kütüphanesi ile İnegöl Çocuk Kütüphanesi, İnegöl belediyesince Kültür ve Sanat Merkezi olarak inşa edilmiş olan görkemli binanın, tek katlı bölümüne taşınmış ve kültürel hizmetlerini burada halka sunmaya başlamıştır.

Böylece; İshak Paşa Halk Kütüphanesi, tarihsel mekanından koparılmış; modern yapılı yeni bir binaya taşınmıştır. Genç ve dinamik bir yapıya sahip olan kütüphane müdürü Kenan Kahraman, İsaören ve Hoca Köyü'ne giden yol üzerinde imara açılan ve bir çok resmi dairenin ve de okulların inşa edildiği bu sahada yeni bir kütüphane binası yapmak üzere faaliyete geçmiştir.

Bu amaçla 15. 10. 1988 Tarihinde "İnegöl İshak Paşa Kütüphanesi'ni Koruma ve Yaşatma Derneği" ni kurmuş ve hayır sever vatandaşlardan toplanan yardımlar ile kütüphaneyi, yeni baştan dizayn ederek halkın hizmetine sunmuştur.

İhsanVarışlısoy, Gazanfer Gürsucu, Özkan Güriş, Enver Yaşar, Avni İnci, Atilla Karakoçak ve Salahaddin Sakallı' dan oluşan müteşebbis heyetin üstün gayretleri ile İshak Paşa Kütüphanesi için geniş maddi destek sağlanmıştır.

İshak Paşa Halk Kütüphanesi ve İnegöl Çocuk Kütüphanesi, İshakpaşa Medresesi'nden ayrılarak yeni mekanına taşınınca, öncelikle, "depo" sisteminden vaz geçilerek "raf "sistemine geçilmiş ve kitaplar, bilgisayar ortamına aktarılarak okuyucuların, daha yakından, kitap ile teması sağlanmıştır.

Yapılan bu çalışmalar sonunda -günümüzde sahip olunan dört katlı binanın 1500 metre karelik arsası temin edilerek İnegöl'lülere layık bir kütüphane binası inşa edilmeye başlanmıştır. Diğer yandan kitap koleksiyonları, hızla arttırılmıştır.

1996 yılı itibariyle; İshak Paşa Halk kütüphanesi'nde kitap mevcudu, 27 300 adede ulaşırken İnegöl Çocuk Kütüphanesi'ndeki kitap mevcudu da 6892' ye ulaşmıştır.

Kütüphane adına yaptırılmış olan özel bir dijital kütüphanecilik prğramına dayalı olarak 1995 Yılından itibaren İshak Paşa halk kütüphanesi, bilgisayar ortamına geçirilmiştir.

2001 Yılı iribariyle 32. 500 kitap bu yolla halkın hizmetine sunulmuştur. İnegöl İshak Paşa Medresesi'nin dershanesinde gömmedolap şeklinde Kütüphane kurarak buraya değerli kaynak eserleri vakfeden Merhum İshak Paşa, başta olmak üzere; tarihi süreç içinde bu kütüphanenin ihya ve idamesini sağlayarak günümüze kadar ulaşmasını sağlayanlara, sağ olanlara derin sayğılarımı ve ölmüş olanlarada rahmet dileklerimi sunuyorum.

Gelecek yazımda, Merhum kütüphane memurlarından Lütfü Okçu Efendi ile ilgili olarak, hem tarihe bir not düşmek ve hem de mesleğine sayğılı ve de kişilik sahibi örnek bir kütüphaneciyi, genç kuşaklara hatırlatmak için yaşanmış bir hatıramı siz okuyucularım ile de paylaşmak istiyorum.