Dünya genelinde yaygınlaşan yapay zeka teknolojisi, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan değerlendirmelere göre bütün eylemleri yüzde 40 oranında etkileme potansiyeline sahip. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, yapay zekanın genel eşitsizliği daha da kötüleştirebileceği uyarısında bulundu.

ÇAYKUR 1072 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı ÇAYKUR 1072 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı

IMF: Yapay zeka işlerin yüzde 40'ını etkileyecek

IMF Değerlendirmesine Göre, Yapay Zeka Meslekleri Tehdit Ediyor: Eşitsizlik Artabilir

IMF: Yapay zeka işlerin yüzde 40'ını etkileyecek

Gelişmiş ekonomilerde çalışanların üretkenliklerini artırmak için yapay zekanın kullanılmasının yaygınlaştığı belirtilen değerlendirmelerde, yapay zekanın aynı zamanda temel görevleri insan gücü yerine getirebilme yeteneğine sahip olabileceği vurgulandı. Bu durum, işgücü talebini düşürebilir, ücretlere etki edebilir ve hatta bazı işleri tamamen ortadan kaldırabilir.

IMF: Yapay zeka işlerin yüzde 40'ını etkileyecek

IMF'ye göre, gelişmekte olan ekonomilerdeki işlerin yüzde 60'ı, yapay zeka tarafından yakından etkilenecek. Ancak, düşük gelirli ülkelerdeki işlerin sadece yüzde 26'sının etkileneceği değerlendiriliyor. Georgieva, bu durumun yapay zekadan yararlanacak altyapıya veya kalifiye işgücüne sahip olmayan ülkelerde eşitsizliği daha da artırabileceğine dikkat çekti.

IMF: Yapay zeka işlerin yüzde 40'ını etkileyecek

Analizlere göre, yapay zekayı benimseyen yüksek gelirli ve genç çalışanların ücretlerinde orantısız bir yükselme yaşanabilirken, daha düşük gelirli ve daha yaşlı işçilerin geri plana düşebileceği öngörülüyor.

Georgieva, ülkelerin yapay zeka geçişini daha kapsayıcı hale getirmek için kapsamlı sosyal güvenlik ağları oluşturması ve savunmasız işçilere yönelik yeniden eğitim programları sunması gerektiğini vurgulayarak, "Bunu yaparak, yapay zeka geçişini daha kapsayıcı hale getirebilir, geçim kaynaklarını koruyabilir ve eşitsizliği azaltabiliriz." dedi.

Dünya Ekonomik Forumu'nda gerçekleştirilen bu değerlendirme, yapay zeka teknolojisinin etkileri ve eşitsizlikle mücadele konularının giderek daha fazla önem kazandığı bir dönemde gerçekleşti. Avrupa Birliği'nin yapay zeka kullanımını düzenlemek amacıyla üzerinde çalıştığı kapsamlı yasalar da bu bağlamda önemli adımlar atılmasına yönelik bir örnek olarak öne çıkıyor.

Editör: İHSAN KURAN