Türkiye, uzay arenasında boy göstermek için çalışmalarını hızlandırdı. Bu yılın başlarında uzaya gidecek ilk Türk astronotun Alper Gezeravcı olacağı açıklanmıştı. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, astronotun uzaya gideceği tarihi duyurdu.

İlk Türk astronot 9 Ocak’ta ISS’e fırlatılacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonu için detayları verdi. Bakan Kacır sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın 9 Ocak 2024‘te Uluslararası Uzay İstasyonu’na gideceğini açıkladı.

G B P K2 K Q W Q A E Fo Rx

Dünya Kung-Fu Şampiyonu Necmettin Erbakan Akyüz'ün Şampiyonluğu İptal Edildi! Dünya Kung-Fu Şampiyonu Necmettin Erbakan Akyüz'ün Şampiyonluğu İptal Edildi!

Resmi açıklamalara göre Gezeravcı, 9 Ocak’ta gerçekleştirilecek Axiom Mission 3 (AX3) uçuşuna katılacak. Bu misyon kapsamında İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte ISS’e fırlatılacak. 14 gün boyunca ise Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalacak.

Bakan Kacır’ın açıklamasında, “Bayrağımızı gururla uzaya taşıyacak astronotumuz, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak; bilim insanlarımızın hazırladığı 13 farklı bilimsel deneyi gerçekleştirecek” ifadelerine yer verildi.

Alper-1

Alper Gezeravcı kimdir?

2 Aralık 1979 tarihinde Mersin’de dünyaya gelen Alper Gezeravcı, 21 yıldır Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yapan bir F-16 pilotu.

Hava Harp Okulu’ndan Elektronik Mühendisi olarak mezun olan Gezeravcı, yüksek lisansını ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü Harekat Araştırması bölümünde yaptı.

Editör: TUNCAY ŞENTÜRK