Almanya'nın önde gelen ilaç ve kimya şirketi Bayer, ABD'de yürütülen Roundup davalarında büyük bir darbe aldı.

Tartışmalı ot öldürücü glifosat içeren Roundup nedeniyle dört davacıya 1,56 milyar dolar ödeme yapması gerektiğine hükmedildi. Bu karar, Bayer'in yasal stratejilerini ve global piyasadaki konumunu derinden etkileyecek bir gelişme olarak görülüyor.

ilac-2

Otobüs kent merkezindeki nehre uçtu 7 yolcu öldü Otobüs kent merkezindeki nehre uçtu 7 yolcu öldü

Yüksek Tutar, Büyük Etki: Bayer’in Mali Krizi

Bayer'in Hukuki Mücadelesi ve Kayıpları

Bayer, son yıllarda ABD'de Roundup isimli glifosat içeren zirai ilaç nedeniyle açılan davalarda art arda kayıplar yaşıyor. Bu son karar, şirketin ABD'deki dördüncü büyük hukuki yenilgisi olarak kayıtlara geçti. Jüri, Bayer'in kanser riskleri konusunda yeterince uyarı yapmamakla sorumlu olduğuna karar verdi.

bakan-isikhan-mujdeyi-verdi-25-ilac-sgk-odeme-listesine-alindi-2

Yatırımcılar ve Piyasa Tepkisi

Bayer'in hisseleri, bu son kararın ardından ciddi bir düşüş yaşadı. Şirketin hisse değeri, haberin duyurulmasının ardından yüzde 20'ye yakın bir değer kaybetti. Yatırımcılar, Bayer’in yasal stratejisini değiştirmesi yönünde baskı yapmaya başladı.

"Bu karar, Bayer’in yasal stratejisini değiştirmesi yönündeki yatırımcı baskısını artırması bekleniyor."

eczane-ilac-ecza-14

Glifosat ve Kanser Riski Tartışmaları

Glifosat, uzun zamandır kanser oluşumuna yol açtığı iddialarıyla tartışma konusu olmuştu. Bayer, bu iddiaları reddetse de, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı 2015 yılında glifosatı potansiyel bir kanserojen olarak sınıflandırmıştı.

Geleceğe Yönelik Adımlar ve Meydan Okumalar

Devam Eden Davalar ve Anlaşmalar

Bayer, 2020 yılında ABD'deki davalarda anlaşma yoluna gitmiş ve davacılara 10,9 milyar dolar ödeme yapacağını duyurmuştu. Ancak şirket, halen Roundup ile ilgili yaklaşık 50 bin dava ile karşı karşıya bulunuyor, bu da gelecek için daha fazla mali yükümlülük ve hukuki mücadele anlamına geliyor.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR