İnanç

İğne yaptırmak, Aşı olmak orucu bozar mı?

Aşıların ve çeşitli iğnelerin orucu bozup bozmadığı konusu, Ramazan ayında sıkça gündeme gelir.Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasını paylaşıyoruz.

Abone Ol

Orucu bozan durumları hatırlayalım: yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren eylemler orucu bozar.

Gıda içermeyen ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar orucu bozmaz

Gıda içermeyen ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, orucu bozmaz. 

Gıda içermeyen ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Aşı da bu özelliğe olup orucu bozmaz. Ancak gıda veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar.

Tedavi amaçlı iğneler orucu bozar mı?

Şu nokta önemli; Tedavisi devam eden hastalara izin var. oruç tutmayabilirler. Sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. İyi olduktan sonra da tutamadıkları oruçlarını kaza ederler.

İğnesi olan hastalar, tedavilerine rağmen oruç tutmak isterlerse iğnelerini iftardan sonra, sahurdan önce planlamaları tavsiye edilir. Oruç saatinde mecburi planlanan iğneleri varsa iğnelerini vurulup oruçlarına devam edebilirler. Tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler.

Orucu bozan durumu iğne ve aşıları paylaşalım:

Oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların,

ağızdan aşı alanların,

damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur.

 Bu durumda olanların kaza orucu tutmaları gerekir.

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 12.07.2017 tarihli açıklamasına göre, Ramazan ayında sağlık ihtiyaçları doğrultusunda yapılan aşılar ve tedavi amaçlı iğneler, orucu bozmaz.

Ancak oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.

ATB