Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) hayatta iken giydiği hırkaya, Hırka-i Şerif denilmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) tarafından ashabından Kâ‘b b. Züheyr’e (r.a) ve Veysel Karani'ye (r.a) hediye edilen iki hırka günümüze ulaşmıştır. Bu iki hırka ülkemizde, İstanbul'da muhafaza edilmektedir.

Genç Gazete Hırka I Şerif Nedir, Hırka I Şerif Nerede, Hırka I Şerif Ziyaret Saatleri Ve Tarihi Ne Zaman (11)

Kâ‘b b. Züheyr’e hazretlerine hediye edilen hırka,  bugün Topkapı Sarayı’nda sergilenmektedir.  “Hırka-i saâdet” adıyla anılmaktadır.

Genç Gazete Hırka I Şerif Nedir, Hırka I Şerif Nerede, Hırka I Şerif Ziyaret Saatleri Ve Tarihi Ne Zaman (12)

Yazımıza konu olan hırka, Hz. Peygamber’in (s.a.v)  Veysel Karanî’ye (r.a) verilmesini vasiyet ettiği hırkadır. Bu hırka, İstanbul-Fatih’te adını verdiği  “Hırka-i şerif” Camiinde sergilenmektedir.

Genç Gazete Hırka I Şerif Nedir, Hırka I Şerif Nerede, Hırka I Şerif Ziyaret Saatleri Ve Tarihi Ne Zaman (14)

Hırka-i Şerif, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in vasiyeti üzerine Veysel Karani'ye bırakılan ve yüzyıllardır dini ve kültürel miras olarak büyük bir öneme sahip olan kutsal emanet, Ramazan ayı boyunca ziyarete açılıyor.

Genç Gazete Hırka I Şerif Nedir, Hırka I Şerif Nerede, Hırka I Şerif Ziyaret Saatleri Ve Tarihi Ne Zaman (1)

İstanbul'un kalbi Fatih'te bulunan Hırka-i Şerif Camii, bu manevi mirası ziyaret etmek isteyenler için kapılarını aralıyor. Peki, Hırka-i Şerif nerede ve ziyaret saatleri ne zaman?

Genç Gazete Hırka I Şerif Nedir, Hırka I Şerif Nerede, Hırka I Şerif Ziyaret Saatleri Ve Tarihi Ne Zaman (2)-1

Hırka-i Şerif Ziyaret Saatleri

Ramazan ayı boyunca ziyaretçiler, hafta içi 10.00-17.00, hafta sonu ise 09.00-17.30 saatleri arasında Hırka-i Şerif'i ziyaret edebilecekler.

Kadir Gecesi'nde ise 03.00'e kadar açık olacak bu kutsal mekan, arife günü ikindi namazı sonrasında ziyarete kapanıyor.

Genç Gazete Hırka I Şerif Nedir, Hırka I Şerif Nerede, Hırka I Şerif Ziyaret Saatleri Ve Tarihi Ne Zaman (3)

Hırka-i Şerif Camii'ne Nasıl Gidilir?

Hırka-i Şerif Camii, İstanbul Fatih ilçesi, Hırka-i şerif semti Muhtesip İskender mahallesinde yer almaktadır.

Fatih'teki Hırka-i Şerif Camii'nde muhafaza edilen Hırka-i Şerif ve Sakal-ı Şerif'e ulaşım oldukça kolay. İstanbul'un merkezi noktalarından biri olan Eminönü'nden 38E numaralı İETT otobüsleri ile Hırka-i Şerif mahallesine ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Yenikapı Metro hattını kullanarak da camiye kolaylıkla ulaşım sağlanmaktadır.

Genç Gazete Hırka I Şerif Nedir, Hırka I Şerif Nerede, Hırka I Şerif Ziyaret Saatleri Ve Tarihi Ne Zaman (1)-1

Hırka-i Şerif'in Tarihçesi

Diyanet İslam Ansiklopedisi'ndeki bilgiye göre: "Resûl-i Ekrem’in vasiyeti üzerine Hz. Ömer ile Hz. Ali’nin Yemen’deki Karen köyüne giderek Veysel Karanî’ye hediye ettiklerine inanılan bu hırka krem renginde yünlü bir kumaştan yapılmıştır.

Genç Gazete Hırka I Şerif Nedir, Hırka I Şerif Nerede, Hırka I Şerif Ziyaret Saatleri Ve Tarihi Ne Zaman (4)

Hırka-i şerif bugün sakal-ı şerif ve Veysel Karanî’ye ait kemer ve takke ile birlikte bir mahfaza içerisinde özel bir dairede korunmaktadır.

Genç Gazete Hırka I Şerif Nedir, Hırka I Şerif Nerede, Hırka I Şerif Ziyaret Saatleri Ve Tarihi Ne Zaman (5)

Veysel Karanî Sıffîn’de Hz. Ali’nin saflarında şehid olunca hiç evlenmediği ve evlâdı da olmadığı için hırka-i şerif kardeşi Şehâbeddin el-Üveysî’ye intikal etmiştir.

Genç Gazete Hırka I Şerif Nedir, Hırka I Şerif Nerede, Hırka I Şerif Ziyaret Saatleri Ve Tarihi Ne Zaman (6)

Daha sonra Üveys ailesinin, Irak ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ikamet ettiği dönemlerde burada sık sık meydana gelen çarpışmalar yüzünden huzuru kaçmış ve Zîver el-Üveysî zamanında kesin olarak bilinmeyen bir tarihte Kuşadası’na göç edip yerleşmiş, uzun müddet ziraatla meşgul olup aşiret halinde yaşamıştır.

Şevval ayı orucu hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları Şevval ayı orucu hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları

Genç Gazete Hırka I Şerif Nedir, Hırka I Şerif Nerede, Hırka I Şerif Ziyaret Saatleri Ve Tarihi Ne Zaman (7)

Ellerinde Hz. Peygamber’in hırkasının bulunması sebebiyle aileye karşı daima saygı gösterilmiş ve Üveysîler o bölgede dinî bir önem kazanmıştır.

Genç Gazete Hırka I Şerif Nedir, Hırka I Şerif Nerede, Hırka I Şerif Ziyaret Saatleri Ve Tarihi Ne Zaman (8)

Daha sonra I. Ahmed’in isteği üzerine aile İstanbul’a gelmiş ve reisleri olan Şükrullah el-Üveysî’nin Fatih civarındaki Yavuzselim’de kiraladığı evde İstanbul halkının hırka-i şerifi ziyaret etmesi sağlanmıştır. Bu ziyaretlerin her yıl artması üzerine önce I. Abdülhamid Fatih semtinde tek odadan ibaret bir hırka-i şerif dairesi yaptırmış, ardından Sultan Abdülmecid bir cami (Hırka-i Şerif Camii) inşa ettirerek (1851) hırka-i şerif burada muhafaza edilmeye başlanmıştır.

Genç Gazete Hırka I Şerif Nedir, Hırka I Şerif Nerede, Hırka I Şerif Ziyaret Saatleri Ve Tarihi Ne Zaman (9)

Özellikle ramazan ayının ikinci yarısında vâlide sultan tarafından burada ziyarete açılan hırka-i şerif, Osmanlı devlet erkânının Topkapı’daki hırka-i saâdeti ziyaret ettikten sonra bu camiye gelerek hırka-i şerifi de ziyaret etmeleri geleneğini başlatmıştır.

Ramazan ayının ilk haftasından başlanarak arefe gününe kadar halkın ziyaretine açık bulundurulan hırka-i şerif ziyaretleri için günümüzde herhangi bir resmî protokol mevcut değildir."

Genç Gazete Hırka I Şerif Nedir, Hırka I Şerif Nerede, Hırka I Şerif Ziyaret Saatleri Ve Tarihi Ne Zaman (10)

"Hırka-i şerif, söz konusu caminin inşa edilmesinden Osmanlı devrinin sonuna kadar ramazan aylarının on beşinden arefe gününe kadar halkın ziyaretine açılmış, her ne kadar devlet ricâli ve ileri gelen ulemâ tarafından, aynı gün Topkapı Sarayı’ndaki Mukaddes Emanetler Dairesi’nde bulunan ve padişah-halife eliyle açılan hırka-i saâdeti müteakip ziyaret edilmişse de hırka-i şerif ziyareti hırka-i saâdet ziyareti gibi devlet protokolünde yer almamıştır."

Genç Gazete Hırka I Şerif Nedir, Hırka I Şerif Nerede, Hırka I Şerif Ziyaret Saatleri Ve Tarihi Ne Zaman (3)-1

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Editör: AYHAN BAYRAKTAR