Türk Mutfağının tarihi lezzeti: Hindi boyun eti

Konya, zengin Türk mutfağının çeşitli tatlarını sunmaya devam ediyor. Geleneksel Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen ve hala popülerliğini koruyan hindi boyun eti, Konya'da haftada bir gün özel bir ritüelle pişiriliyor.

Köz ateşinde yaklaşık 7 saat süren pişirme sürecinden sonra sabaha kadar dinlendirilen etler, lezzetli bir sunumla müşterilere ulaşıyor.

BİM'den Örgü ve Dikiş Tutkunlarına Özel İndirim Fırsatları: Renkli Yumaklar ve Dikiş İpleri Çok Ucuza! BİM'den Örgü ve Dikiş Tutkunlarına Özel İndirim Fırsatları: Renkli Yumaklar ve Dikiş İpleri Çok Ucuza!

Genç Gazete Hindi Boyun Eti Yediniz Mi Hiç Kuzu Tadında Lezzet!X (2)

Osmanlı'dan günümüze unutulmayan  lezzet 

Osmanlı mutfağının inceliklerini günümüze taşıyan hindi boyun eti, Konya'da yaşayanların ve şehri ziyaret edenlerin vazgeçilmezleri arasına girmiş durumda. 50 yıllık fırıncı ustası Mustafa Ortaabacı, dede mesleği olan bu işi sürdürerek, her Cuma günü hindi boyunlarını fırına veriyor.

Genç Gazete Hindi Boyun Eti Yediniz Mi Hiç Kuzu Tadında Lezzet!X (3)

Lezzetinin sırrını açıkladı

Hindi boyun etinin kalın yapısı nedeniyle uzun süreli pişirme gerektirir. Fırına gece yarısı konulan hindi boyunları, sabaha kadar pişmeye devam ediyor ve ardından geleneksel kebap yağı ile tatlandırılarak sunuluyor. Bu özel işlem, etin hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olmasını sağlıyor.

Genç Gazete Hindi Boyun Eti Yediniz Mi Hiç Kuzu Tadında Lezzet!X (4)

""Cuma günleri pişirdiğimiz hindi etini talebin artmasıyla bazen haftanın 2 gününde de çıkartıyoruz. Burada 81 ilden gelen kamyoncu abilerimiz ve buradaki esnaf kardeşlerimiz bu nasıl bir lezzet diye merak edip yiyorlar, sonra hayran kalıyorlar kuzu eti lezzetinde diye. 7 ila 8 saat arasında fırında piştikten sonra gündüz kebap yağı suyu ile sunuma hazırlıyoruz"
Genç Gazete Hindi Boyun Eti Yediniz Mi Hiç Kuzu Tadında Lezzet!X (5)
"Genellikle Cuma günleri yapıyoruz. Talep çok ama temin etmek zor olduğu için bazı hafta haftada 1 gün çıkartıyoruz. Hindi boyun eti kalın olduğu için 7 saat fırında duruyor. Biraz zor piştiği için önce yıkama işleminden geçiyor daha sonra gece saat 12 gibi fırına gönderiyoruz, sabah piştikten sonra çıkartıyoruz. Bu lezzeti kebap yağı ile yaptığımız için ayrı bir lezzet katıyor. Biz bunu müşterimize söylemesek bile kuzu eti niyetinde olan müşterilerimize verdiğimiz zaman lezzetine bakınca bu gerçekten hindi eti mi diye şaşıran çok oluyor. Ayrı bir damak lezzeti sunduk Konya’mıza"
Genç Gazete Hindi Boyun Eti Yediniz Mi Hiç Kuzu Tadında Lezzet!X (6)
 "Yaşı genç kardeşlerimiz lezzetine bakınca bu ne abi diye onlar da şaşırıyorlar. Lezzet ve etin kalın olmasından şaşırıyorlar, bu şekilde büyük hindi eti olur mu diye. Çok olumlu yorumlar alıyoruz. Müşterimiz doyurucu olduğu için tercih ediyorlar. Bir de yağsız olduğu için şeker, kolesterol ve tansiyon hastaları özellikle tercih ediyorlar. Hindi boynunun porsiyonu 140 lira"  - Mustafa Ortaabacı

Genç Gazete Hindi Boyun Eti Yediniz Mi Hiç Kuzu Tadında Lezzet!X (7)

Hindi boyun eti, yağsız yapısıyla dikkat çekerken, özellikle şeker, kolesterol ve tansiyon hastaları tarafından tercih ediliyor. Porsiyonu 140 lira olarak belirlenen bu özel et, doyurucu özelliğiyle de biliniyor. Hem gençler hem de yaşlılar tarafından lezzeti ve sağlıklı yapısı nedeniyle tercih ediliyor.

Konya'nın geleneksel lezzetlerini arayanlar için hindi boyun eti, kuzu eti tadında farklı bir alternatif sunuyor. 

Kaynak: İHA