Elde Kalan Sebzeler Çöpe Atılmıyor Bağışlanıyor Elde Kalan Sebzeler Çöpe Atılmıyor Bağışlanıyor

TÜTÜN HASADI BAŞLADI

Çavuşköy Mahallesindeki çiftçilerin önemli gelir kaynaklarından biri olan tütünün hasadı için tarlalarda yoğun mesai başladı. Yeni hasat sezonuyla birlikte mahallenin kadınları tarlalarda kırım işlemlerini yapıyor.

100 KG VERİM

İmece usulü tarlada kesimi yapılan tütünler, ardından traktörlere yüklenerek evlere getiriliyor. Burada yapraklara ayrılan tütünler daha sonra kuruması için asılıyor. Mahallede çiftçiler 200 dönüme tütün ekerken; dönüm başına yaklaşık 100 kilogram verim bekleniyor.

200 Dönüm Civarı Ekildi

Mahalle muhtarı Halil Çakır yaptığı açıklamada, Tütün hasadına başladıklarını ifade ederek, "Ekim geçen seneye göre %50 düşük. Verdikleri fiyatlar bizi kesinlikle tatmin etmiyor. Her şeye gelen zammın yanında tütüne koyulan zam alakasız. Onun için de belki seneye köyümüzde tütün hasadı bitecek. Yani tütün ekimi bitecek. Biz biraz yüksek fiyat istiyoruz. Köylünün sahibi yok. Biraz daha fiyatları yükseltirseler, belki önümüzdeki seneler dönüm biraz daha yükselebilir. Şu şartlardan hiç memnun değiliz. Kendimizi bildik bileli tütün ekimi yapıyoruz. Bu sene 200 dönüm civarı ekildi. Fiyatlar tatmin etmediği için düşüş var. Önümüzdeki sene dediğim gibi belki daha da aşağı düşecek. Ekimlerde verim olmadığı için dönümünden 100 kilo ya alırız ya almayız. Eski ürünlerimizde verim mükemmeldi. Şimdi verim düştü." diye konuştu.

TÜTÜN HASADINI KADINLAR YAPIYOR

Senelerdir tütün eken Emine Güldan ise "Tütün hasadına başladık. Bu sene beklediğimiz gibi değil. Her sene tohum değiştiriyorlar. Verim düşüyor. Bizim tütünümüzün kökünde zümbül denen bir hastalık var. Tam verim alacağımız zaman elimizden alıyor. Biz de mağdur oluyoruz. Her şey pahalı. Kadınlarımız çok yoruluyor. Her şey onlarda bitiyor. Erkekler başka işler yapıyor. Tütün hasadını kadınlar yapıyor" dedi.

ÇOK UCUZ GİDİYOR

Her sene üretici sayısının düştüğünü belirten Perihan Çakır da "Biz tütün yapıyoruz ama hiç verim alamıyoruz. Çok ucuz gidiyor. Sözleşmelerde geçen fiyatlardan satamıyoruz. Tütünlerimiz verimsiz, kilo yapmıyor. Mağdur durumdayız, mecburen dikiyoruz. Dikmesek para kazanamıyoruz. Köyün geçim kaynağı çoğunlukla tütünle karşılanıyor. Çok eski zamandan beri köyümüzde tütün ekiliyor ama verimli değil, emeğimizin karşılığını alacak kadar para kazanamıyoruz. Gübre ve mazot pahalı. Fiyatlar düşük olursa zaten seneye bunu da bırakacağız. Belki seneye 10 kişiye kadar düşecek" diye konuştu.