Kurban Bayramı İkramiyesi Belli Oldu: Emeklilerin Hesabına Yatacak! Kurban Bayramı İkramiyesi Belli Oldu: Emeklilerin Hesabına Yatacak!

Beşevler köyünde kurulan ve BEBKA desteği ile büyüyen salça tesisi, hem Türkiye'nin dört bir yanına hem de uluslararası pazarlara doğal salça gönderiyor. 

Türkiye'nin Birçok Kentine Salça Sevkiyatı

BEBKA'dan 600 bin lira destek alarak hayata geçirilen bu özel tesis, Beşevler köyünde 3 dönüm arazide kurulu. Her gün 2 ton domates ve biber salçası üretim kapasitesiyle faaliyet gösteren tesis, çevredeki 13 köyün tarımsal ürünlerini değerlendiriyor. Üretilen ev tipi salçalar, Tarım Kredi Kooperatifleri sayesinde Türkiye'nin birçok kentindeki market raflarında yerini alıyor.

Salçanın Uluslararası Yolculuğu

Beşevler köyündeki bu özel tesis sadece Türkiye ile sınırlı kalmıyor. Üretilen salça, Almanya ve Suudi Arabistan gibi ülkelere ihraç ediliyor. Yıllık üretimin yarısı yurtdışına gidiyor, bu da yılda tam 250 tonluk bir ihracat anlamına geliyor.

“Geçen yıl Almanya'ya gönderdikten sonra bugünlerde Suudi Arabistan'dan siparişler gelmeye başladı. Sabah kahvaltısında salça kültürü Türkiye'de olduğu gibi yurt dışında da var. 500 tonluk salçanın yüzde 50'si ihraç ediliyor..."

Doğal Üretim Yöntemleriyle Kadın İstihdamına Katkı

Tesiste, kadınlar tarafından geleneksel usullerle hazırlanan domatesler, odun ateşiyle kaynatılarak kavanozlara dolduruluyor. Bu doğal üretim yöntemi, salçanın hem iç piyasada hem de yurt dışında tercih edilmesini sağlıyor. Ayrıca tesis, 20'si kadın olmak üzere toplamda 22 personeli istihdam ediyor, bu da bölge ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor.

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, ev tipi salçanın tanıtımı için çalışmalar yürüttüklerini ve ilçede domatesin önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Editör: Umut Gökdaş