Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ekonomi yönetimi ve ilgili kurumların üst düzey yöneticilerinin katılımıyla sermaye piyasalarındaki gelişmelerin ele alındığı eşgüdüm toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda tasfiye kapsamındaki fonların durumu, yatırımcıların haklarının korunması ve ödeme sürecine ilişkin atılacak adımlar değerlendirildi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ilgili kurumların yöneticileri yürüttükleri çalışmalar ile alınan ve alınması planlanan tedbirler konusunda Erdoğan’a bilgi verdi.
Fon Koordinasyon Kurulu oluşturuldu
Toplantıda tasfiyesine karar verilen fonlara ilişkin sürecin genel koordinasyonunu sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında Fon Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Kurulun, tasfiye sürecinin yatırımcıların meşru hakları ve kamu yararı gözetilerek yürütülmesinde koordinasyon sağlaması öngörülüyor.
Erdoğan’ın, tasfiye çalışmalarının titizlikle sürdürülmesi gerektiğini belirttiği; yatırımcıların haklarının korunması ile ödemelerin adil, sağlıklı ve mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesini temel öncelik olarak vurguladığı açıklandı.
DDK yatırım fonu işlemlerini inceleyecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Devlet Denetleme Kurulu da sermaye piyasalarında son dönemde gerçekleştirilen yatırım fonu işlemlerini kapsayan inceleme ve denetim sürecini başlattı.
Sermaye piyasalarındaki gelişmeler daha önce 17 Eylül’de Finansal İstikrar Komitesi toplantısında da ele alınmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, o toplantının ardından sorunların sınırlı sayıdaki portföy yönetim şirketlerinin bazı fonlarındaki kredi ve likidite problemlerinde yoğunlaştığını açıklamıştı.
SPK ödeme yol haritasını sundu
Sermaye Piyasası Kurulu’nun toplantıda, tasfiye kapsamındaki fonların mal varlığı ve likidite durumunu dikkate alan bir ödeme yol haritası sunduğu bildirildi.
Buna göre hak sahipliği mutabakatı tamamlanan yatırımcılara yapılacak ödemelerin fonların mevcut mal varlığı ve likidite durumu çerçevesinde gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek.
Katılımevim, Birevim ve İktisat Katılım süreci de görüşüldü
Toplantıda Katılımevim Tasarruf Finansman AŞ, Birevim Tasarruf Finansman AŞ ve İktisat Katılım Bankası AŞ’nin Türkiye Emlak Katılım Bankası’na devrine ilişkin yürütülen süreç hakkında da bilgi verildi.
Türkiye Emlak Katılım Bankası, 25 Eylül’de KAP’a yaptığı açıklamada söz konusu pay devirleri için Hazine ve Maliye Bakanlığı, SPK ve BDDK nezdinde gerekli resmi izin ve onay başvurularının yapıldığını bildirmişti. Banka, gerekli izinlerin alınmasının ardından işlemlerin mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasının hedeflendiğini açıklamıştı.
Yeni idari ve hukuki düzenlemeler gündemde
Toplantıda yalnızca mevcut tasfiye sürecinin çözümü değil, benzer sorunların yeniden yaşanmasını önlemeye yönelik tedbirler de ele alındı.
Bu kapsamda sermaye piyasalarının işleyişini ve denetim mekanizmalarını güçlendirecek ilave idari ve hukuki düzenlemelerin hayata geçirilmesi yönündeki çalışmaların sürdürüleceği bildirildi.




