İÇ ANADOLU’DA RİSK BÜYÜYOR HASTANELER DOLUYOR! İÇ ANADOLU’DA RİSK BÜYÜYOR HASTANELER DOLUYOR!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya üzerinden Heimlich manevrası hakkında bilgilendirici bir paylaşımda bulundu. Boğulma anlarında hayat kurtarabilecek bu önemli ilk yardım tekniğinin nasıl uygulanacağını, herkesin öğrenmesi gerektiğini vurguladı.

Heimlich Manevrasının Önemi ve Uygulaması

Yetişkinlerde Heimlich Manevrası

Yetişkinlerde uygulanacak Heimlich manevrası adımları, sağlık personelinin anlatımıyla şu şekilde: Tam tıkanma durumunda, kazazedeye arkadan sarılarak kuvvetli bir şekilde sırtına ve karın bölgesine bası uygulanması gerekiyor. Bu uygulama, yabancı cisim çıkana veya hasta bilincini kaybedene kadar tekrarlanmalıdır.

Çocuk ve Bebeklerde Uygulama

Çocuklarda ise yetişkinlere göre daha hafif basınçlarla manevra yapılırken, tam tıkalı bir bebekte, bebeğin baş ve boyun eksenini koruyarak hafifçe sırtına vurularak ve göğüs bölgesine bası uygulanması gerektiği belirtiliyor. Bu uygulamalar, yabancı cisim çıkana kadar sürdürülmelidir.

"Solunum yolunun nefes almaya engel olacak şekilde tıkanması durumunda Heimlich manevrası hayat kurtarıcı oluyor. Özellikle çocukların yaşadığı bu kritik durumda, hemen 112’nin aranması ve biliniyorsa vakit kaybetmeden Heimlich manevrasının uygulanması gerekiyor." - Fahrettin Koca, Sağlık Bakanı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın vurguladığı gibi, bu teknik herkes tarafından kolaylıkla öğrenilebilir ve uygulanabilir. Özellikle acil durumlarda hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etmek, boğulma riski taşıyan kişilerin hayatını kurtarabilir.

Editör: Fırat Çelik