DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 17 Şubat 2026 tarihinde kamuoyuyla paylaşılan “Yaşam Memnuniyeti Araştırması 2025” sonuçlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Esen, açıklanan mutluluk oranları ile toplumun içinde bulunduğu ekonomik tablo arasındaki derin farklara dikkat çekti.

Vatandaşın Birinci Sorunu Geçim Derdi
Söz konusu araştırmada mutlu olduğunu beyan eden vatandaşların oranı yüzde 53,3 olarak kayıtlara geçerken, aynı araştırmada halkın en büyük sorunu yüzde 31,3 ile hayat pahalılığı olarak belirlendi. Yoksulluk ise yüzde 16,5 ile ikinci sırada yer aldı. Verileri değerlendiren Elif Esen, bu tablonun bir refah göstergesi olmadığını, aksine ekonomik kriz karşısında geliştirilen bir tutunma refleksi olduğunu ifade etti. Esen, sosyal devletin temel sorumluluğunun vatandaşın sadece hayatta kalması değil, onurlu ve refah içinde bir yaşam sürmesi olduğunu hatırlattı.
Sosyal Yardım Politikalarında Dönüşüm Talebi
Yoksullukla Mücadelede Aktif Strateji
Yoksulluğun kitlesel bir boyuta ulaştığını vurgulayan Esen, Bakanlığın sosyal yardım temelli pasif politikalar yerine sosyal kalkınmayı hedefleyen aktif bir stratejisinin olup olmadığını sordu. Dar gelirli ailelerin alım gücünün enflasyon karşısında sistematik olarak eridiğini belirten Esen, özellikle Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) gibi ödemelerin reel değerini koruması adına ne tür adımlar atılacağının açıklığa kavuşturulmasını istedi.
Gençler ve Çocuklar İçin Fırsat Eşitliği
Ekonomik darboğazın aile yapısı üzerindeki baskısına değinen İstanbul Milletvekili Elif Esen, artan konut ve düğün maliyetleri sebebiyle gençlerin evlilik kararlarını ertelemek zorunda kaldığını belirtti. Önergesinde ayrıca dezavantajlı çocukların sağlıklı beslenmeye ve eğitime erişim hakkına vurgu yapan Esen; burs yardımları, eğitim materyalleri ve beslenme desteklerinin güncel ekonomik verilere göre revize edilip edilmeyeceğini sordu. Esen, ev hanımlarının sosyal güvenliği ve engelli vatandaşların sosyal hayata katılımı konusunda da somut bir yol haritası talep etti.






