Özgür Özel’den Şükrü Genç’e çağrı Özgür Özel’den Şükrü Genç’e çağrı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunmak üzere Adıyaman'a geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de eşlik ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman merkez ile Gölbaşı ilçesini ziyaret ederek depremzedelerle bir araya gelecek, deprem sonrası yürütülen çalışmalarla ilgili incelemelerde bulundu.

Erdoğan ve Bahçeli, daha sonra Adıyaman Afad Koordinasyon Merkezi'nde açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"HELALLİK İSTİYORUM"

Ülkemizin 6 Şubat sabahı 04:17'de yaşamış olduğu o büyük felaketten bu yana 10 bin artçı deprem yaşadık. Dünyada eşi benzeri görülmedik şekilde, üst üste yaşadığımız depremlerin ve artçıların yol açtığı etkilediği şehirlerimizden biri de Adıyaman'dır. Hava ve yol koşulları nedeniyle ilk günden gelemedik. Adıyaman’dan helallik istiyorum. Her şeyin farkındayız ve gereğini yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Deprem bölgesinin tamamında 44 bin... vefat ederken,115 bini aşkın vatandaşımız yaralı olarak kurtarıldı. Adıyaman'da çoğu merkezde olmak üzere 6 bin 13 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. 

Depremin tamamında 553 bin 415 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu görüldü. Arama kurtarma çalışmalarının bitmesiye enkaz kaldırma işlemeri hızlandı. Aynı şekilde zarar tespit çalışmaları da bitmektedir. Çadır kentlerdeki 4600 çadırda 14 bine yakın vatandaşımız hayatını sürdürüyor. 44 binden fazla vatandaşımıza da kendi evlerine yakın yerlerde çadır dağıttık. Adıyaman’da 16 bine yakın konteyner kurmayı planlıyoruz. Kısa sürede isteyen vatandaşlarımızı daha iyi şartlara sahip konteyner, prefabrik alanlara kavuşturacağız.

Kira tutarını 2 bin liradan 3 bin liraya çıkardık. Hiçbir ayrım yapmaksızın 15 bin lira yardımda bulunuyoruz. Depremde hayatını kaybeden yakınlarına da 100 bin lira veriyoruz. Ülke genelinde ödeme yapılan kişi sayısı 1 milyona yaklaştı.

"ADIYAMAN'DAN 62 BİN 500 VATANDAŞIMIZ AYRILDI"

115 bini aşkın vatandaşımız yaralı olarak yıkıntıların altından kurtarıldı. Adıyaman'da milletvekilimiz Yakup Taş'ın da aralarında bulunduğu 6 bin 13 vatandaşımız hayatını kaybetti. Adıyaman'dan 62 bin 500 vatandaşımız ayrıldı.

İlk konteyner yerleşimleri faaliyete geçmeye başladı. İsteyen vatandaşlarımızı kısa sürede daha iyi şartlara sahip konteyner ve prefabrik alanlara taşıyacağımız. Kira yardımlarının alt tutarını 2 bin liradan 3 bin liraya çıkardık, ayrıca herkese 15 bin lira taşınma yardımında bulunuyoruz. Kira yardımı talep eden kimseyi geri çevirmeyeceğiz.

Yem desteğinden telef olan hayvanların yerine yenilerinin teminine kadar her konuda çiftçilerimizin yanındayız.

"ADIYAMAN'DA MARTTA 30 BİN KONUTUN İNŞASINA BAŞLAYACAĞIZ"

Adıyaman genelinde altyapıyla ilgili sıkıntılar önemli ölçüde çözüldü. Elektriği olmayan yer hemen hemen kalmadı, su sorunu da hal yoluna sokuldu.

İnşa aşamasına gelen konut sayısı 309 bini buldu. Mart ve nisanda 234 bin konutun daha inşası safhasına geçmiş olacağız. Adıyaman'da sadece mart ayında 30 bin konutun inşasına başlayacağız.

"KESİNLİKLE İZİN VERMEYECEĞİZ"

TOKİ binaları depremden yüz akıyla çıktılar. Fay hattına yakın yerler ile zemin sıvılaşması yaşanan yerlerde kesinlikle yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Tarihi eserlere ayrı önem veriyoruz, tüm tarihi eserleri yeniden ihya edeceğiz.

Şehrinize sahip çıkın, ata yurdunuzu asla kalıcı olarak terk etmeyin. Yıkılan her konutun yerine daha iyisi, daha güzeli, daha güvenlisiyle yenisini yapıp sizlere vereceğiz.

"AFAD'A, KIZILAY'A SALDIRAN DALKAVUKLARA ASLA KULAK ASMAYIN"

Elbette her fani gibi bizim de hatalarımız olabilir ama her alanda ülkemize canla başla hizmet veriyoruz.

Dalkavuklara asla kulak asmayın. Bir taraftan AFAD'a, bir taraftan Kızılay'a saldıran bu dalkavuklara asla kulak asmayın. Sizinle yan yana olan kim?

Adıyamanlı kardeşlerimize bir müjde vermek istiyorum. Sarmalık kıyılmış tütünden aldığımız ÖTV'yi tütün cinsine göre farklılaştırmak için genel bir çalışma yürütüyorduk. Yüzde 55 olan ÖTV oranını yarıya indiriyoruz.

BAHÇELİ: ŞU ANDA TÜRKİYE 21 GÜNDE AYAĞA KALKMAK ÜZEREDİR

MHP lideri Bahçeli ise ''Bugünkü Türkiye yalnız bir Türkiye değildir. Bugünkü Türkiye milleti ile barışmış bir Türkiye'dir. 3 önemli konu vardır. Birincisi beslenme ikincisi barınma üçüncüsü emniyettir. Şu anda Türkiye 21 günde ayağa kalkmak üzeredir.'' diye konuştu.

Kısa bir süre içerisinde yerleşme düzeni ve diğer konular olsun hepsi halledilmek üzeredir. 3 önemli konu vardır. Birincisi barınma, beslenme ve emniyettir. 21 gün içerisinde iç ve dış ülkeler dahil olmak üzere ülkemizin güzide insanları büyük felaketin arkasında durma, ellerinden gelen gayreti göstermiştirlerdir. 

Sayın Cumhurbaşkanımızın her şart altında yanındayız. Sayın Cumhurbaşkanımız ve çalışma arkadaşları bu felaketten ülkeyi kurtaracak, yeni yüzılda yeni bir hayata kavuşturacaktır.