Yaklaşan ehliyet yenileme süreci, milyonlarca sürücüyü etkileyecek. Bu süreçte, oluşabilecek yoğunluğu önlemek amacıyla ehliyet yenileme işlemlerinin erken tamamlanması ve sürelere dikkat edilmesi önem taşıyor.

Milyonlarca Sürücü İçin Ehliyet Yenileme Süreci Başladı

Ehliyet ve kimlik düzenlemeleri kapsamında, Nüfus Müdürlükleri aracılığıyla randevu sistemi ile kısa sürede işlemler gerçekleştirilip, yeni kimlik ve ehliyetler vatandaşların evlerine kargoyla ulaştırılıyor. Ehliyetler için belirlenen son değişim tarihi 31 Aralık 2024 olarak açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Özel’i Kabulü Sona Erdi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Özel’i Kabulü Sona Erdi

Sadece 11 Ay Kaldı

Eski ehliyetlerin yerine yenilerinin alınabilmesi için sadece 11 ay süre bulunuyor. Bu süre zarfında sağlık raporu alınması, gerekli harçların ödenmesi ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri'nden randevu oluşturularak yeni ehliyetin istenilen adrese kısa sürede ulaştırılması gerekiyor. Ehliyet değişimi yapılacak süreçte geçici evrak sağlanarak, ehliyetsiz dönemde sürücülük yapabilme imkanı sunuluyor. Yeni ehliyet alındıktan sonra geçici evrak imhası gerçekleştirilebiliyor.

Yenilenen Ehliyetlerde Süre Belirlemesi

Yenilenen ehliyetlerin süresi genel olarak 10 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak, bazı özel ehliyet sınıfları için bu süre 5 yıl olarak belirlenmiştir. Bu sınıflar şunlardır:

  • C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G, M sınıfları için 5 yıl
  • M, A1, A2, A, B1, B, BE, F sınıfları için 10 yıl

Cezai İşlemler ve Ehliyetsiz Araç Kullanmanın Ceza Miktarları

Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 12.978 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca, ehliyeti elinden alınan birinin araç kullanması, ehliyeti iptal edilen birinin araç kullanması, ehliyet sınıfı dışında araç kullanmak gibi durumlar da ciddi cezai yaptırımlar içermektedir. Geçerlilik süresi dolmuş ehliyetle araç kullanmanın cezası 2.610 TL'dir.

Ehliyet Harçları ve İlgili Ücretler

Eski tip sürücü belgelerinin yenisi ile değiştirilmesi işlemlerinde vakıf hizmet bedeli 2 TL, değerli kağıt bedeli 13 TL olarak belirlenmiştir. Yeni tip sürücü belgelerinin yenilenmesi işlemlerinde ise vakıf hizmet bedeli 230 TL, değerli kağıt bedeli ise 990 TL olarak ödenmesi istenmektedir. Ayrıca, sürücü belgesi alımı veya sınıf ekleme işlemleri için de farklı harç ücretleri belirlenmiştir.

Sağlık Raporu Geçerliliği ve Diğer Detaylar

Son 2 yıl içinde alınan sağlık raporları, yeni ehliyet başvurusu için geçerli olup, bu raporlara e-Devlet veya e-Nabız uygulaması üzerinden ulaşılabilmektedir. Ehliyetsiz araç kullanma durumunda uygulanan ceza miktarları da dikkatle takip edilmelidir.

Ehliyet yenileme sürecinde detaylı bilgi almak ve işlemleri başlatmak için vatandaşlar, Nüfus Müdürlükleri'ne başvuruda bulunabilirler. Sürecin sorunsuz ve hızlı bir şekilde tamamlanması için belirlenen sürelere dikkat edilmesi önem arz etmektedir.

Editör: TUNCAY ŞENTÜRK