Ehliyet sınavlarında "joker" olarak adlandırılan usulsüzlüklerin önüne geçmek için Milli Eğitim Bakanlığı önemli bir adım attı. Sınavlarda yaşanan hileli yöntemlerle başkalarının adayların yerine sınava girme olaylarının önlenmesi amacıyla yazılı sınavlarda "parmak izi doğrulama sistemi" uygulanmaya başlanacak.

CNN Türk'ün haberine göre, ehliyet sınavları son dönemlerde üçüncü kişilerin adaylar adına sınava girerek para karşılığında sınavı geçme garantisi vermesi gibi usulsüzlüklerle gündeme gelmişti. Bu durum, ehliyet sınavlarının adil ve güvenilir bir şekilde yürütülmesini zorlaştırıyor.

Türkiye Sürücü Kursları Konfederasyon Başkanı Nusret Türker, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, sınavlarda 50 sorunun bulunduğunu ve adayların bu soruları 45 dakika içinde cevaplaması gerektiğini belirtti. Türker, okuma yazma becerisi yetersiz olanlar veya yazılı sınavı geçemeyecek durumda olanların bu tür usulsüzlüklere başvurduğunu ifade etti.

Yeni uygulanacak parmak izi doğrulama sistemiyle, adayların nüfus cüzdanı alırken vermiş oldukları parmak izleri, sınavlarda kimlik doğrulaması için kullanılacak. Bu sistem sayesinde, üçüncü kişilerin adayların yerine sınavlara girmesi engellenecek ve sınavların daha güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanacak.

Nusret Türker, yeni sistemin detaylarına ilişkin, "Yeni bir cihaz kullanılarak parmak izi alınacak ve bu izleme yöntemiyle kimlik doğrulaması yapılacak. Eğer parmak izleri eşleşiyorsa aday sınava girmeye uygun olacak" açıklamasında bulundu.

Editör: Fırat Çelik