Dünyadaki mutluluk ve huzur sıralamasını ölçmek için her yıl Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafından yayınlanan 'Dünya Mutluluk Raporu'na göre Finlandiya bir kez daha dünyanın en mutlu ülkesi oldu.

Dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasında Finlandiya son 6 yılda olduğu gibi 2023'te de zirvede yer alırken, listenin ilk 3 sıralamasını İskandinav ülkeleri oluşturdu.

Toplamda 137 ülkenin değerlendirildiği listede Afganistan son sırada yer alırken, Türkiye ilk 100'e giremedi. 2022 raporunda 112. sırada bulunan Türkiye, 6 basamak yükselerek 106. sıraya yer aldı.

Son 6 yıldır birincilik unvanlarını koruyan Finler, bu anlamda büyük ilgi ve dikkat çekiyor. Ancak Finlerin kendileri bu sıralama endeksinin daha karmaşık bir gerçekliğe işaret ettiğine inanıyor. 

New York Times'a konuşan Finler konuya ilişkin farklı perspektiflerin bulunduğunu gösteriyor. 13 ila 88 yaş aralığında farklı kariyerleri, farklı geçmişleri olan, farklı kökenlerden gelmiş kadın, erkek veya farklı cinsel yönelimleri bulunan kişilerle konuşuldu ve onlara neyin Finlandiya'yı çok mutlu yaptığı soruldu. 

Örneğin ülkenin Kokkola şehrinde 58 yaşında bir lise öğretmeni olan Nina Hansen'e göre Finler sanıldığı kadar mutlu değil. "Mutluluk denilerek neyin kast edildiğinden biraz şüphe ediyorum" diyor.

İnsanlar Finlandiya'nın en çok güçlü sosyal güvenlik hizmetini takdir ediyor. Bunun yanı sıra doğasının psikoloji üzerinde olumlu etkisi olduğu ileri sürülüyor. Spor, müzik ve hobi gibi şeylerin çok yaygın olmasının da etkisi bulunduğu belirtiliyo

Editör: Fırat Çelik