Dünya Kalp Günü vesilesiyle, Türkiye'den kalp sağlığı konusunda önemli uyarılar ve rakamlar geldi. Hem dünya genelinde hem de ülkemizde kalp damar hastalıklarının yarattığı tehdit altında, bireylerin bu konuda ne kadar bilinçli olması gerektiği bir kez daha vurgulandı.

Bu Vitaminin Eksikliğine Dikkat: Hayati Öneme Sahip! Bu Vitaminin Eksikliğine Dikkat: Hayati Öneme Sahip!

Türkiye'de Kalp Hastalıklarının Durumu

Kalp damar hastalıklarında artan risk

 Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kalp damar hastalıklarının ölümlerde birinci sırada olduğu belirtildi. Özellikle her yıl dünyada 18 milyon kişi bu hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. 2030'da bu sayının 23 milyona çıkması bekleniyor.

Ameliyat istatistikleri

 Türkiye'de son bir yıl içerisinde gerçekleştirilen kalp ameliyatı sayısı 70 binin üzerine çıktı. Bu ameliyatların büyük bir çoğunluğunu koroner baypas cerrahisi oluşturuyor.

Kalp Sağlığını Tehdit Eden Unsurlar

Risk faktörleri neler?

Koroner arter hastalığı, diyabet, obezite, yüksek tansiyon, kolesterol, sigara kullanımı gibi risk faktörlerinin, kalp sağlığı için büyük tehlikeler oluşturduğuna dikkat çekildi.

Önleyici tedbirler

 Tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite yoksunluğu gibi risk faktörlerini kontrol altına alarak, kalp hastalığı ve inme nedeniyle erken ölümlerin yüzde 80'ini önlemek mümkün.

Kaynak: