Hz. Musa'ya (a.s) gönderilen 10 emirden biri ; "Allah'ın adını boş yere anmayacaksın!" şeklindedir. Galiba Israilogullari Kenan diyarında Hz. Yakup'un (a.s) kendilerine tebliğ ettikleri dini, Firavun hakimiyetindeki Mısır' da yozlaştırıp sulandırmış olacaklar ki böyle bir ilahi emre muhatap kalsınlar. En doğrusunu Allah bilir. Lakin dünyevileşmenin ve dahi kültür emperyalizminin yozlaştırma ve sulandırma konusundaki başarısı gayet açıktır!

Dünyevileşme bugün biz Müslümanları kıskacına almıştır. Onun en yüksek kalibreli silahlarından biri olan "pozitivizm" in eğitim alanındaki etkisi dini ve kültürel öğelerimizi alt üst etmiştir. Her ne kadar bu tarumardan içine bidat , hurafe bulaşmış , Kuran ve sahih sünnetten uzaklaşmış ve "Atalar kültü" olarak bilinen dini anlayışlar payını almış olsa da Kuran ve sünnet çizgisine mahsup, bidat ve hurafe den uzak , emperyalistlerin dini kullanarak dindarları pasifize etme projesine karşı direniş gösteren Islah ve tecdit ekolleri de ciddi anlamda bu tarumar dan etkilenmiştir.

Bu saldırıların bizden ilk alıp götürdüğü şey sanırım "Usul ve üslub" cevheridir. "Usulün olmadığı yerde hukuk, hukukun olmadığı yerde ise kaos olduğu" gerçeğini göz önüne alırsak bu ikilinin önemini daha bir kavrarız sanırım.

Usulün kaybı , özellikle bilginin ulaşımına kolaylığın sağlanmasıyla "Din" olgusuna yaklaşımda ciddi problemler çıkarmış. Dini konularda usulsüz konuşmalar sergileyen , cüretkar bir biçimde ahkam kesen bir "Merdiven altı din profesyonelleri" zümresini doğurmuştur ! Akabinde her çeşit mezhep ve meşrepten tekfircilik, batıl ideolojilere entegrasyon ve çarpık yorumlamalara kapı açmıştır.

Konuyu uzatmayayım ! Geçtiğimiz Kurban bayramından bu yana Emine Bulut Cinayeti de dahil olmak üzere bir takım eşhas bu merdiven altı din yorumcularından cüret alarak ; "Efendim kurban kesmeyin burs verin ! Hacca gitmeyin fakir doyurun ! Kadınlar emanet falan değildir ! " diye ahkam kesmeye başlıyorlar ! Sahi hiç fark ettiniz mi ? Söz konusu islam olunca Ateisti dahi inanmadığı bir şeyin varlığı ile alakalı konuşmanın tüm mantık ilkelerine aykırı olmasına rağmen ahkam kesebiliyor ! Hem de öyle akıllara zarar anlamlar ki ! "Kadınlar size Allah'ın emanetidir" hadisindeki "Emanet" kavramını dahi mal mülk meta anlamı verip çıkarım yapıyor. Iyi ki bizim mahalle jargonunda dendiği gibi "Emanet" 'ten kastın delici ve kesici aletler olduğunu zannetmiyor! Ya "Hacca gitmeyin !" diyenlere ne demeli !? Rasulullah as. 360 put dikili kabe ye umre için ashab-ı ile yola çıkarken -haşa- sizin kadar akl edemedi mi ? Tabi usul olmayınca nereden bilecekler "Dar-ül islam olan yerin bir daha Dar-ül küfür olamayacağı" şeklindeki siyasi kaideyi ! Bugün " Tek karış vatan toprağının terk edilemeyeceği " anlayışı ile aynı olduğunu!

Cüret alıyorlar ! Bizden ! Başkasından değil ! Bir Müslüman derbi maçı yorumlar gibi din yorumlarsa başkası ne yapsın! Senin dinine göstermediğin özeni ,saygıyı başkası niye göstersin ki ! Din ilmiye sınıfının din adamlarının tekelinde değildir ! Bu tekelleşmeye karşı duracağız elbette ama usulü asla terk etmeyeceğiz! Din bir hobi değildir! Dini araştırma yapmak bir boş zaman etkinliği ya da kültürel bir etkinlik değildir! Hele ki Allah adına konuşmak iddialı bir iştir ! Sözün ağırlığını ve sorumluluğunu iyi bilmek ve kavramak gerekir ! Aksi halde tıpkı Israilogullari nin düştüğü çukurlara bizde düşüp "Yahudileşme temayülüne" paçayı kaptıracağız ! Selam sevgi ve muhabbetle !