Nijerya'nın yıllar önce yurt dışına kaçırılan ve unutulmuş servetleri bir bir geri dönüyor. Fransa, General Sani Abacha'nın diktatörlük döneminde Nijerya'dan kaçırılan 150 milyon dolarlık dev fonu iade etmeye hazırlanıyor.

Bu adım, yolsuzlukla mücadele ve kalkınma finansmanı için büyük bir kazanç olarak görülüyor. Nijerya Devlet Başkanı Tinubu ve Fransa Dışişleri Bakanı Colonna'nın Abuja'daki buluşması, uzun süredir beklenen bu iadenin müjdesini taşıdı.

nijerya para (5)

Fransız Dokunuşuyla Yolsuzluk Parasının Dönüşü

Yolsuzlukla Mücadelede Diplomatik Zafer

Yolsuzlukla mücadele konusunda Nijerya'nın kararlı duruşu, Fransa'nın bu iadesiyle meyvelerini vermeye başladı. Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu'nun Özel Danışmanı Ajuri Ngelale tarafından yapılan yazılı açıklama, bu diplomatik zaferin detaylarını ortaya koydu. Fransa'nın, yolsuzluk fonlarının iadesi konusunda Nijerya ile etkin işbirliğine gittiği ve bu işbirliğinin somut bir sonucu olarak 150 milyon dolarlık kaynağın ülkeye geri verileceği belirtildi.

nijerya para (3)

İadenin Kullanım Alanları Üzerine Stratejik Planlar

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Nijerya hükümetiyle paranın nereye yatırılacağı konusunda görüşmelere başlanacağını duyurdu. Yapılan açıklamada bu fonların hibe şeklinde Nijerya'ya verileceği ve ülkenin kalkınma projelerinde kullanılacağı vurgulandı. Bakan Colonna ve Tinubu arasındaki bu önemli görüşme, iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceğini de şekillendirecek.

nijerya para (2)-1

Abacha'nın Kötü Mirası ve Beklenen Adalet

General Sani Abacha, Nijerya'da 1993'ten 1998'e kadar süren diktatörlük döneminde, kamudan milyarlarca doları zimmetine geçirmekle suçlanıyor. O dönemden kalan bu kara paranın iadesi, Nijerya halkı için tarihi bir adaletin yerini bulması anlamına geliyor. Ülkeyi yönettiği süre boyunca sayısız insan hakkı ihlaliyle de gündeme gelen Abacha, Afrika'nın "en açgözlü" diktatörü olarak anılmakta.

nijerya para (2)

"Nijerya'nın parasının iadesine ilişkin etkin işbirliğiniz için teşekkür ederiz. Bu para, kalkınma hedeflerimize ulaşmada makul bir şekilde kullanılacak."

Bu iade süreci, Afrika'nın en büyük ekonomilerinden biri olan Nijerya için, yolsuzluğun kökünü kazımak ve sürdürülebilir kalkınma için kullanılacak kaynakları sağlamak adına büyük önem taşıyor. Abacha döneminden kalan ve yurt dışına kaçırılan diğer fonların iadesi için de umutlar yeşermiş durumda.

nijerya para (1)-1

Kalp Krizinden Gitti

Abacha, 5 yıllık görev süresi boyunca devletten en az 2 milyar dolar çalmakla suçlanmıştı.

17 Kasım 1993 yılında askeri darbeyle göreve gelen Abacha, ülkenin en çok yolsuzluk yapan lideri olarak tarihe geçti.

nijerya para (1)

Rusya’dan Odessa’ya füzeli saldırı Rusya’dan Odessa’ya füzeli saldırı

Ülkeyi yönettiği dönemde birçok insan hakkı ihlaliyle suçlanan Abacha, Afrika'nın "en açgözlü" diktatörü olarak tanınıyor.

Abacha, 8 Haziran 1998'de devlet başkanlığı sarayında kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR