BAYRAM ÇOSKUSU SABAH BAŞLADI

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları Anıt önünde düzenlenen çelenk töreniyle başladı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican'ın anıta çelenk bırakmasının ardından, saygı duruşu sonrası İstiklal marşı okundu. İlçe protokolü, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrencilerin katıldığı anıt önündeki tören daha sonra sona erdi.

Mahalle mutfakları vatandaşın mutfak masrafını azaltıyor Mahalle mutfakları vatandaşın mutfak masrafını azaltıyor

M.M.SAMDA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Kutlamalar M.M.Samda Ortaokulu'nda devam etti. Okulun çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen program, saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı.

Programda konuşan Okul Müdürü Semih Evren; "Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak halkımızı haksız işgale karşı direnmeye ve karşı koymaya çağırdı. Direniş Kuvvetleri tek bir çatı altında birleştirilerek düşmana karşı Kurtuluş mücadelesi başlatıldı.

Savaşın yönetilmesi ve kurtuluşun gerçekleşebilmesi için Temsil Heyeti seçildi. Başkanlığına Mustafa Kemal'in getirildiği temsil heyeti 27 Aralık 1919 da Ankara'ya gelerek çalışmalarını burada sürdürmeye başladı"

YENİ HÜKÜMETİN BAŞKANI OLDU

"Atatürk Milli mücadeleye devam edebilmek için milli bir Meclis'in kurulması gerektiğine inanıyordu. 19 Mart 1920 tarihinde Büyük Millet Meclisi'nin açılacağını valiliklere ve Kolordu komutanlıklarına duyurdu.

Derhal Anadolu'da yeni bir seçim başladı. 10 Nisan 1920 tarihinde milletvekillerinin çoğu Ankara'da toplandı.

23 Nisan 1920 Cuma günü dualar edilerek kurbanlar kesilerek açılan Türkiye Büyük Millet Meclisinde milletvekilleri yemin ettiler.

İlk toplantıya 338 vekilden ancak 115'i katılabilmişti. En yaşlı üye olan Sinop milletvekili Şerif Bey geçici Başkanlığa seçildi.

Daha sonra Ankara milletvekili Mustafa Kemal Paşa söz alarak ülkenin genel durumu hakkında açıklamalar yaptı, bilgi verdi.

Mustafa Kemal oy çokluğuyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına seçildi. Aynı zamanda da yeni hükümetin başkanı oldu"

GELECEĞİMİZİN TEMİNATI

"Bu yeni yönetim Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti adını aldı. Meclis açıldıktan sonra ilk kabineyi Mareşal Fevzi Çakmak Paşa kurdu.

Bakanlar Kurulu seçilerek görevine başladı. Birinci meclis aslında olağanüstü yetkilerle donatılmış kurucu bir meclisti.

Zaten büyük sıfatının da verilmesi olağanüstü yetkilere sahip olmasındandı. İşgal Kuvvetleri yurttan kovulana kadar işte bu Meclis hizmet gördü.

Bütün milletvekilleri millet yolunda canla başla çalıştı.

Amasya Genelgesi'nde yer alan milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır maddesi ile Ulusal Egemenlik esasına dayanan hükümet fikrinin ilk tohumu atılmıştır.

Milli Egemenlik ruhu bu mecliste canlandı ve amacına ulaştı.

Çocuklar bugünümüzün neşesi olduğu gibi geleceğimizin de teminatıdır. 23 Nisan bayramınız kutlu olsun" dedi.

Konuşmanın ardından program şiirler, anaokulu gösterisi, danslı slayt gösterisi, çocuk korosu, tekvando gösterisi, Ulusal Egemenlik Oratoryosu, Samda Ateşi Halk Oyunları Gösterisi ve çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödül töreni ile son buldu.