EN KALİTELİ MADEN SUYU

 Türkiye’nin hatta dünyanın en kaliteli ve şifalı maden sularından birinin İnegöl’de olduğunu biliyor musunuz?

 

İnegöl’ün ilk ihraç ürünlerinden biridir Çitli Maden Suyu.

İnegöl’ün, Türkiye’de ve Dünyada ilk tanınan markasıdır Çitli Maden Suyu.

Osmanlı zamanında Çitli Maden Suyu o kadar meşhurdu ki, Osmanlı Saray’ına özel kargo çıkarılırdı, Çitli Maden Suyunu ulaştırmak için.

Hatta İstanbul’dan ve Mudanya’dan Çitli’ye özel demiryolu planlanmıştır, bu maden suyunun rahatlıkla ihracatının yapılabilmesi için.

6778783 - Kopya - Kopya

Dünya çapında yapılan yarışmalarda ödül alan bir maden suyudur Çitli Maden Suyu.

1900’lü yılların başında, Yunan İşgalinde yakılıp yıkılıncaya kadar Çitli Maden Suyu yanında otel, şifahane ve tesisler vardı.

Gördüğünüz bu fotoğraf 1902 yılına ait. O yıl Çitli Maden Suyu tesislerinde Toplu Sünnet Şöleni düzenlenmiştir. Törende bando takımı, mehter takımı, devlet erkanı, müderrisler, hayırseverler, Çitli tesislerinde kalan müşteriler ve sünnet ettirilen çocuklar fotoğraf karesinde yer almışlar.

16-çitli -1902

Burası İnegöl’ün en özel, en kıymetli yerlerinden biri idi. 120 sene sonra buraya gidip baktığınızda yüreğiniz sızlamıyorsa ya İnegöllü değilsinizdir, ya da tarihin, kültür ve sanatın değerini bilmiyorsunuzdur.

Neden böyle ağır bir yorumda bulunuyorum?

çitli copy (2)

Çünkü defalarca Çitli Maden Sularını yazıp, yetkililere çağrıda bulunmamıza rağmen, Çitli Maden Sularının ihmalkârlıktan iyice sönen kaynağı, yıkılan tarihi enkazın altında sessizce son nefesini vermektedir.

Hatta selası verilebilir. Birkaç yetkilinin yıllar önce ağır hasta kaynağın başına gidip buraya çare olacak sözler verdiğini hatırlıyoruz. Hepsi boş çıktı.

Bu önemli tarihi varlığın cenaze namazına bile hiçbir yetkili gitmiyor artık. Bari taziyede bulunsaydınız. Reklamınız olurdu hani....

 çitli maden suyu copy (2)

 Çitli Maden Sularının içler acısı son halini defalarca fotoğraflayıp paylaşmıştım. Yine merak edenler olabilir.  Ancak müsadenizle bu yazımızda paylaşmayacağım.

 İşte maziden günümüze o unutulmaz kare:

 16-çitli -1902

AYHAN TALHA BAYRAKTAR

 İnegöl’de bugün, İnegöl haberleri, İnegöl son dakika haberleri, İnegöl güncel haberleri öğrenmek için TIKLAYINIZ  

 

 

Gümüşhane’nin yüksekleri 5 Mayıs’ta beyaza büründü Gümüşhane’nin yüksekleri 5 Mayıs’ta beyaza büründü

 

        

Editör: AYHAN BAYRAKTAR