Uzayın derinliklerinden Dünya'ya başarılı bir dönüş yapan Çin'in cesur taykonot ekibi, uluslararası uzay yarışında önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. 154 gün süren uzay macerasında Tiengong (Gök Sarayı) Uzay İstasyonu'nda görev yapan ekip, bilim ve keşifte yeni sınırlar çiziyor. Peki, bu uzay yolcuları yörüngede neler yaptı, ve onları uzayda neler bekliyordu?

Bilim ve Keşfin Yeni Boyutları

Çin'in taykonot ekibi, Şıncou-16 uzay kapsülüyle Gobi Çölü'ndeki Dongfıng sahasına başarıyla indi. Ekip, uzayda geçirdikleri 154 gün boyunca 70 uzay deneyi, bir uzay yürüyüşü ve canlı dersler gibi etkileyici faaliyetler gerçekleştirdi.

Uzayda Devir Teslim Töreni

Bu uzay yolculuğu, Şıncou-17 mekiği ile 26 Ekim'de Tiengong İstasyonu'na ulaşan Tang Hongbo, Tang Şıngcie ve Ciang Şinlin'den oluşan yeni ekibe görevin devredilmesiyle son buldu.

Tiengong: Çin'in Uzayda Kendi İstasyonu

ABD'nin işbirliği yasağı nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na katılamayan Çin, kendi yörüngesel istasyonu Tiengong'u kurdu. İstasyon, bir çekirdek modül ve iki laboratuvar modülünden oluşuyor ve yakında bir uzay teleskobu da eklenecek.

Taykonotların Görev ve Yaşamı

Taykonotlar, "Şıncou" (kutsal gemi) mekikleriyle istasyona taşınırken, "Tiencou" (gök gemisi) mekikleri malzeme ikmali sağlıyor. İstasyonda dönüşümlü görev yapan bu astronotlar, uzay biliminin sınırlarını zorluyorlar.