İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde yaşanan terör saldırısına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltı sayısı 90'a yükseldi. Etkisiz hale getirilen saldırganlardan birinin daha önce terör örgütü üyeliğinden mahkum edildiği ortaya çıktı.

Operasyonlar ve Gözaltılar

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde meydana gelen terör saldırısının ardından güvenlik güçleri tarafından yapılan operasyonlarda 67 adrese baskın düzenlendi. İkitelli, Küçükçekmece, Sarıyer Armutlu Mahallesi, Beyoğlu Okmeydanı ve Esenyurt başta olmak üzere, birçok noktada yapılan operasyonlar sonucunda gözaltına alınan şüpheli sayısı 90'a ulaştı.

Elektrik panosunda kırmızı reçeteli uyuşturucu hap çıktı Elektrik panosunda kırmızı reçeteli uyuşturucu hap çıktı

Saldırının Detayları

Adalet Sarayı C Kapısı önünde bir polis kontrol noktasına yönelik gerçekleştirilen saldırıda, biri kadın iki saldırgan etkisiz hale getirildi. Saldırganların üzerinden ve çantalarından 48 tabanca mermisi, 56 plastik kelepçe, bomba süsü verilmiş bir düzenek, bandaj, örgütsel içerikli pankart ve 2 biber gazı ele geçirildi. Saldırı, bir vatandaşın ölümüne ve 3'ü polis 6 kişinin yaralanmasına sebep oldu.

Saldırgan Emrah Yayla'nın Geçmişi

Etkisiz hale getirilen saldırganlardan Emrah Yayla'nın, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılandığı ve 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı belirlendi. Yayla'nın hakkında ikametine en yakın karakola imza atma ve yurt dışına çıkış yasağı gibi adli kontrol tedbirleri uygulanmış, dosyası İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Yayla hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan ayrı bir soruşturma yürütüldüğü, ancak soruşturmada takipsizlik kararı verildiği ortaya çıktı.

Tanık Koruma Programı ve İddianameler

Terörden Arananlar Listesi'nde gri kategoride yer alan bir tanığın, Yayla'yı teşhis ettiği ve hakkında soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Yayla'nın geçmişte DHKP/C ile iltisaklı olduğu ve aktif olarak terör örgütü faaliyetlerine katıldığı tespit edildi.

Editör: Fırat Çelik