Üreticiler, bölgede yüzlerce ton yaban mersini, çilek, ahududu ve kiraz yetiştirildiğini belirterek depolama imkânının bulunmaması nedeniyle ürünlerin kısa sürede satılmak zorunda kaldığını ifade etti.
“Ürünlerimizi nerede saklayacağımızı bilmiyoruz”
Yaban mersini üreticisi ve kooperatif üyesi Kağan Altınok, bölgede son yıllarda yaban mersini üretiminin yaygınlaştığını ancak ürünlerin yeterince pazara ulaşamadığını söyledi.
Üreticilerin depolama imkânı bulunmadığı için az sayıdaki toptancıya bağımlı kaldığını savunan Altınok, ürünlerin değerinin altında satılabildiğini dile getirdi.
Altınok, “Binbir emekle yetiştirdiğimiz ürünleri topluyoruz ancak hasadın ardından nerede muhafaza edeceğimizi bilmiyoruz. Orhaneli’ye bir an önce soğuk hava deposu yapılması gerekiyor” dedi.
500 ila 700 tonluk kapasite talebi
Soğuk hava deposu kurulması için birkaç yıldır girişimlerde bulunduklarını ifade eden Altınok, bugüne kadar yerel yönetimlerden bekledikleri desteği alamadıklarını ileri sürdü.
Bölgede üretici sayısının her geçen yıl arttığını belirten Altınok, 500 ila 700 ton kapasiteli bir tesisin çiftçilerin ürünlerini kooperatif aracılığıyla büyük firmalara satabilmesine imkân sağlayacağını söyledi.
Yaban mersini üretiminin 250 tona ulaştığı belirtildi
Altınok’un paylaştığı bilgilere göre Orhaneli ve çevresinde bu yıl yaklaşık 250 ton yaban mersini üretildi. Çilek, kiraz ve ahududu üretiminin ise toplamda yaklaşık 500 tona ulaştığı ifade edildi.
Kurulacak tesisin yalnızca yaban mersini üreticilerine değil, farklı meyve türleri yetiştiren çiftçilere de hizmet vereceğini belirten Altınok, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan destek talep etti.
Çivili Mahallesi’nden gölet çağrısı
Çivili Mahallesi’nde yaşayan kadınlar da tarım yapmaya elverişli arazilerinin bulunduğunu ancak yeterli sulama imkânına sahip olmadıklarını belirtti.
Başka üreticilerin tarlalarında gündelikçi olarak çalışmak yerine kendi arazilerinde meyve yetiştirmek istediklerini ifade eden mahalle sakinleri, köye gölet yapılmasını talep etti.
“Sondaj sonucu uygun çıkmıştı”
Mahalle sakinlerinin aktardığına göre DSİ tarafından 2016 yılında bölgede sondaj çalışması yapıldı ve arazinin gölet kurulmasına uygun olduğu yönünde rapor hazırlandı.
Sakinler, 2022 yılında Ahmet Kahraman’a ait tarlada gerçekleştirilen hasat etkinliğinde dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın göletin yapılacağına ilişkin söz verdiğini öne sürdü.
Çivili sakinleri, tarımsal üretimin artırılması ve çiftçilerin kendi arazilerinde üretim yapabilmesi için gölet projesinin hayata geçirilmesini beklediklerini dile getirdi.




