Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün kiracılarına gönderdiği yüzde 60’a varan zam oranları, tarihi çarşı esnafının tepkisine neden olurken çarşıda dükkanların boşalmaya başladığı belirtildi.
Türkiye genelinde enflasyonla mücadele kapsamında yeniden değerleme oranı yüzde 25,49 olarak açıklanırken, Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün kiracılarına yüzde 55 ile 60 arasında zam yapması esnafı zor durumda bıraktı.
Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği (BTÇH) Başkanı İsa Altıkardeş, geçtiğimiz yıl deprem sonrası tarihi eserlerin onarımı gerekçesiyle yapılan yüksek zamların bu yıl da devam ettiğini vurgulayarak, Bursa’daki oranların Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi.
Kira artışlarının esnafı ciddi şekilde sıkıntıya soktuğunu belirten Altıkardeş, "Vakıflara destek olmamız gerekiyor ama Türkiye genelinde en yüksek oranın Bursa'da olması esnafı zorluyor. Enflasyonun yüzde 20'lere inmesini umut ediyoruz" dedi.
Altıkardeş, kira zamlarının bu şekilde devam etmesi durumunda esnafın ayakta kalmasının imkansız olduğunu ifade ederek, Bakırcılar Çarşısı gibi noktalarda ilk kez boş dükkanların görülmeye başladığını ve kepenk kapatma riskinin arttığını dile getirdi.
Haşimişcan Caddesi'nde büfe işleten Naci Koşapınar ise üst üste gelen yüksek zamlara tepki göstererek, "Vakıflardan bu kadar yüksek zam beklemiyorduk. Bakanlığın bu duruma bir an önce müdahale etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

