İstanbul Valiliği açıkladı: Ayvansaray’da çöken binalarda 3 kişi kurtarıldı
İstanbul Valiliği açıkladı: Ayvansaray’da çöken binalarda 3 kişi kurtarıldı
İçeriği Görüntüle

Bursa İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, 25 Mart 2026 tarihinde tarihi mirası korumaya yönelik yürütülen "Anadolu Mirası Operasyonları" kapsamında İznik ilçesine bağlı Elbeyli Mahallesi'nde çalışma başlattı. Ormanlık alanda şüpheli hareketlilik tespit eden ekipler, düzenlenen baskında kaçak kazı yapan iki kişiyi suçüstü yakalayarak gözaltına aldı.

35 Metrelik Tünel Ortaya Çıkarıldı

Operasyon bölgesinde yapılan kontrollerde, şüphelilerin yerin altına doğru yaklaşık 35 metre uzunluğunda bir tünel kazdıkları saptandı. Kaçak kazı alanında yapılan aramalarda ise kazı çalışmalarında kullanılan profesyonel ekipmanlara el konuldu.

Ele geçirilen malzemeler arasında; bir adet jeneratör, kırıcı delici matkap, iki projektör, kazma, kürek, halat merdiven ve tünel boyunca döşenmiş 35 metre uzunluğunda kablo yer aldı. Malzemeler muhafaza altına alınırken, kazı alanı jandarma tarafından güvenlik çemberine alındı.

Adli İşlem Başlatıldı

Gözaltına alınan iki şüpheli hakkında "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na Muhalefet" suçundan adli işlem başlatıldı. Şüphelilerin jandarmadaki sorgusunun devam ettiği öğrenildi.

Yetkililer, bölgenin tarihi dokusuna ve kültürel mirasına zarar veren kaçak kazı faaliyetlerine karşı denetimlerin aralıksız süreceğini vurguladı. İznik ve çevresindeki sit alanları ile ormanlık bölgelerde hava destekli ve saha kontrollerinin kararlılıkla devam edeceği bildirildi.

Kaynak: İHA