Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapan ve köklü mutfak kültürüyle tanınan Bursa'da, kentin yöresel ürünlerini bir araya getiren yeni bir yemek hazırlandı. Bursalı şef Bülent Barış tarafından geliştirilen "Bursa sulusu", Osmanlı saray mutfağındaki meyveli et yemeği geleneğini esnaf lokantası sofralarına taşıyor.

İskender döner, pideli köfte ve cantık gibi yöresel lezzetleriyle bilinen Bursa'da hazırlanan yeni yemek, dana etinin kestane, ceviz, badem ve gün kurusu kayısıyla birleştirilmesiyle yapılıyor.

Bursa Mutfağına Yeni Lezzet Osmanlı Geleneğinden Doğan 'Bursa Sulusu' (4)

Bursa sulusu nasıl yapılıyor?

Bursa'nın coğrafi işaretli ürünlerinden yararlanılarak geliştirilen yemekte dana eti, kestane, ceviz, badem ve gün kurusu kayısı kullanılıyor. Malzemeler, Bursa'nın dağ suyu ile birleştirilerek fırında pişiriliyor.

Yemeğin hazırlanışını anlatan şef Bülent Barış, kestane, badem, ceviz ve kuru kayısının öncelikle tavada hafifçe sotelendiğini belirtti.

Ardından hazırlanan malzemelerin dana eti ve Bursa'nın dağ suyuyla bir araya getirildiğini aktaran Barış, yemeğin fırında yaklaşık 20-25 dakikada pişirilerek servise hazır hale geldiğini söyledi.

Bursa Mutfağına Yeni Lezzet Osmanlı Geleneğinden Doğan 'Bursa Sulusu' (5)

"Osmanlı'nın meyveli et geleneğini esnaf lokantasına taşıdık"

Bursa'ya gelen ziyaretçilerin genellikle iskender döner ve pideli köfteyi tercih ettiğini belirten Barış, kente özgü farklı bir sulu yemek hazırlamak istediklerini ifade etti.

Osmanlı mutfağının meyveli et yemeklerinden esinlendiklerini anlatan Barış, şöyle konuştu:

"Bursa sulusu, kentin coğrafi işaretli ürünlerini bir araya getiren çok özel bir lezzet. Yemeğimizde yöremizin dana eti, cevizi, bademi, kestanesi ve berrak Bursa dağ suyu yer alıyor. Lezzet katması için içine Osmanlı mutfak kültüründe de sıkça kullanılan gün kurusu kayısıyı ekledik."

Hazırlık aşamalarına ilişkin bilgi de veren Barış, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önce kestane, badem, ceviz ve kuru kayısıyı tavada hafifçe soteliyoruz. Ardından özel hazırlanmış dana etimiz ve Bursa suyu ile buluşturarak tepsimizi fırına veriyoruz. Yaklaşık 20-25 dakikalık pişme süresinin ardından servise hazır hale getiriyoruz. Osmanlı'nın meyveli et geleneğini esnaf lokantasına taşıdık."

Bursa Mutfağına Yeni Lezzet Osmanlı Geleneğinden Doğan 'Bursa Sulusu' (6)

Esnaf lokantasında akşam servisi de yapılıyor

Geliştirdikleri yemeğin kısa sürede gastronomi çevrelerinde ilgi görmeye başladığını belirten Bülent Barış, geleneksel esnaf lokantası anlayışına farklı bir yaklaşım getirmek istediklerini söyledi.

Esnaf lokantalarının yalnızca öğle saatlerinde hizmet verdiği anlayışını değiştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Barış, işletmelerinin akşam saatlerinde de açık olduğunu aktardı.

Bursa Mutfağına Yeni Lezzet Osmanlı Geleneğinden Doğan 'Bursa Sulusu' (2)

Özellikle şehir dışından gelen ziyaretçilerin klasik kebap çeşitlerinin dışında farklı bir sulu yemek deneme fırsatı bulduğunu belirten Barış, Bursa sulusunun misafirlerden olumlu geri dönüşler aldığını ifade etti.

Kaynak: İHA