Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bursa, Yalova, Balıkesir ve Çanakkale’yi içine alan Kuzey Anadolu Fayı'nın güney koluna dikkat çekti. Flash TV'deki canlı yayında konuşan Ercan, Türkiye'nin büyükşehirlerinin çoğunun birinci derece deprem kuşaklarında yer aldığını belirtti.

Bursa'da kaçan kurbanlıklar ortalığı birbirine kattı Bursa'da kaçan kurbanlıklar ortalığı birbirine kattı

Ercan, "Türkiye, verimli ovası nedeniyle kırık kuşakları içinde bulunur ve deprem riski yüksektir" dedi ve ekledi: "Büyükşehirlerimizin, Doğu Karadeniz ve Orta Anadolu dışında, hepsi birinci derece deprem kuşakları üzerindedir."

Özellikle Marmara Bölgesi'nden bahseden Ercan, Kuzey Anadolu Kırığı'nın 1999 Gölcük depremini anımsatarak, kırığın güney kolunun Akyazı üzerinden gelip, Marmara'nın güneyini etkileyen başlıca şehirler olan Yalova, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale için potansiyel bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Bu kırık hattının, Çanakkale'nin kuzeyinden itibaren Edremit Körfezi'ne doğru ilerlediğini ve Çan-Biga Kırığı gibi aktif ve tehlikeli kırıklar barındırdığını ifade etti.

Ercan, "Bunlar depremlerini bekliyor ve bu bölgelerde yaşayanların, olası bir depremde zarar görmemeleri için sağlam konutlar inşa etmeleri gerekiyor" diye konuştu. Profesör, bu kırıkların 7,3 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceği konusunda uyardı.

Kaynak: Haber Merkezi