Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), otomotiv sektöründe kullanılan yüksek basınçlı alüminyum döküm parçaların kalite kontrolünü yapay zekâ ve robot teknolojileriyle gerçekleştirecek bir sistem geliştirmek üzere TÜBİTAK desteği aldı.
TÜBİTAK 1711 - Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazanan “Yapay Zekâ Tabanlı Görüntü Analizi ile Yüksek Basınçlı Alüminyum Döküm Parçalarda Hata Tespit Sistemi” başlıklı proje 18 ay sürecek.
Projenin akademik koordinasyonunu BTÜ Robot Teknolojileri ve Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Mekatronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Gelen yürütecek.
A.DÖKSAN Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş. projede müşteri kuruluş, ALTEKNA Mühendislik ve Teknoloji Ltd. Şti. ise teknoloji sağlayıcı firma olarak görev alacak.
Döküm parçalarını yapay zekâ ve robotlar kontrol edecek
Proje kapsamında, otomotiv sektörü için üretilen yüksek basınçlı alüminyum döküm parçaların kalite kontrol süreçlerini daha hızlı ve güvenilir hale getirmeye yönelik yapay zekâ destekli robotik sistem geliştirilecek.
Sistem, üretim hattındaki parçaları robot teknolojileriyle kontrol ederek yüzeylerdeki hataları otomatik olarak belirleyecek. Görüntü işleme teknolojileri, yapay zekâ ve makine öğrenmesi algoritmalarının kullanılacağı sistemle insan kaynaklı hataların azaltılması, üretim hızının artırılması ve ürün kalitesinin geliştirilmesi hedefleniyor.

İki lisansüstü bursiyer desteklenecek
Çalışma kapsamında iki lisansüstü bursiyer öğrenci de desteklenecek. Endüstriyel robotların yüzey tarama sensör entegrasyonu için kalibrasyon çalışmaları yürütülecek.
Ölçüm sisteminden elde edilen veriler kullanılarak yüzey hatalarının tespit edilmesi ve hataların ayıklanmasına yönelik yeni algoritmalar geliştirilecek.
Sistem İstanbul’daki üretim tesisinde test edilecek
ALTEKNA Mühendislik ve Teknoloji Ltd. Şti. iş birliğiyle geliştirilecek hata tespit sistemi, A.DÖKSAN Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin İstanbul’daki yüksek hacimli üretim tesislerinde test edilerek kullanıma alınacak.
Projeyle üretimde verimliliğin artırılması, kalite hatalarının daha hızlı belirlenmesi ve yapay zekâ tabanlı teknolojilerin döküm sektöründe kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

BTÜ’nün desteklenen proje sayısı 4’e ulaştı
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, proje dolayısıyla Prof. Dr. Gökhan Gelen ve paydaşları tebrik etti. Çağlar, bu çalışmayla birlikte TÜBİTAK Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı kapsamında desteklenen BTÜ proje sayısının 4’e çıktığını belirtti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından 2022 yılından bu yana yürütülen çağrı kapsamında toplam 61 projenin desteklendiğini ifade eden Çağlar, bunların 4’ünün BTÜ tarafından yürütüldüğünü söyledi.
Çağlar, “Yapay zekâ teknolojilerini sanayinin ihtiyaçlarıyla buluşturan projelerimiz, üniversite-sanayi iş birliğinin somut çıktılarıdır. Akademisyenlerimizi ve proje paydaşlarımızı tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.




