Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ile EPSAN Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından hazırlanan otomotiv sektörüne yönelik çevreci malzeme projesi, Üniversite-Sanayi İş Birliği Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Projede, araçların iç trim parçalarında kullanılan mevcut plastiklere alternatif olabilecek daha hafif ve biyobazlı kompozit malzemelerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Akkoyun Kurtlu’nun yürütücülüğünü üstlendiği proje, “Otomotiv İç Trim Uygulamaları için Düşük Koku ve Uçucu Organik Bileşik Emisyonlu Biyobazlı Poliamid Köpük Kompozitlerin Geliştirilmesi” başlığını taşıyor.

Kapı paneli ve konsol gibi parçalarda kullanılması hedefleniyor

Proje kapsamında bitki kaynaklı hammaddeler kullanılarak biyobazlı poliamid esaslı köpük kompozit malzemeler üretilecek. Bu malzemelerin otomobillerin kapı paneli, konsol ve benzeri iç trim parçalarında kullanılan mevcut plastiklere çevreci bir alternatif oluşturması amaçlanıyor.

Geliştirilecek malzemelerle araç ağırlığının azaltılması, buna bağlı olarak yakıt tüketimi ve karbon salımının düşürülmesi hedefleniyor. Otomobil içinde plastik kokusuna neden olan uçucu organik bileşiklerin (VOC) ve koku oluşumunun da en düşük seviyeye indirilmesi amaçlanıyor.

Araştırma sürecinde malzemelerin dayanıklılığı, ısı direnci, hafifliği ve otomotiv sektöründe kullanılan uluslararası standartlara uygunluğu test edilecek.

Btü’den Otomotiv Için Hafif Ve Çevreci Malzeme Projesi (1)

“Hafif ancak performansından ödün vermeyen malzemeler geliştireceğiz”

Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Meral Akkoyun Kurtlu, otomotiv sektöründe çevreci malzemelere duyulan ihtiyacın arttığını belirterek geliştirilecek kompozitlerin yüksek dayanımın yanı sıra düşük koku ve düşük emisyon özellikleri taşımasının hedeflendiğini söyledi.

Kurtlu, “Kimyasal köpürtme teknolojisi ve bazalt elyaf takviyesini bir arada kullanarak hafif ancak performansından ödün vermeyen yeni nesil kompozit malzemeler geliştirmeyi hedefliyoruz. Böylece hem sürdürülebilir üretime katkı sağlayacak hem de otomotiv sektörünün teknik ihtiyaçlarını karşılayabilecek yenilikçi bir malzeme ortaya koyacağız” dedi.

BTÜ’de geliştirilecek, EPSAN Plastik’te üretim denemeleri yapılacak

Proje kapsamında yeni malzemeler ilk aşamada BTÜ laboratuvarlarında üretilecek ve optimize edilecek. Ardından sanayi ortağı EPSAN Plastik’in üretim tesislerinde sanayi ölçeğinde denemeler gerçekleştirilecek.

Çalışma sonunda ortaya çıkacak biyobazlı ve düşük emisyonlu kompozitlerin ithal ürünlere alternatif oluşturması ve otomotiv sektöründe yerli, çevreci malzeme kullanımını artırması bekleniyor.

Projede Doç. Dr. Meral Akkoyun Kurtlu yürütücü, Doç. Dr. Sibel Tuna ise araştırmacı olarak görev alıyor. EPSAN Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’den Hatice Çiçekçi ile Arzu Çankaya da proje ekibinde yer alıyor.

Rektör Çağlar: “Sanayi ile iş birliğini çok önemsiyoruz”

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, üniversite-sanayi iş birliklerinin teknoloji üretme kapasitesinin artırılmasında önemli rol oynadığını belirtti.

Çağlar, “Bursa Teknik Üniversitesi olarak ‘sanayiyi güçlendiren, sanayinden güç alan’ anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Desteklenen bu proje, hem üniversitemizin araştırma altyapısını hem de sanayimizle kurduğumuz güçlü iş birliğini ortaya koyuyor” dedi.

Projenin otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu çevreci, yüksek katma değerli ve yerli malzemelerin geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirten Çağlar, çalışmada görev alan akademisyenler ile sanayi ortağını tebrik etti.

Kaynak: İHA