İstanbul’da Suya Dev Zam! İstanbul’da Suya Dev Zam!

Bitcoin, yatırımcıların ve kripto para piyasasının dikkatle takip ettiği bir gelişmeyle tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. En son Kasım 2021'de 69 bin dolarlık bir değeri test eden Bitcoin, son 24 saatte yüzde 2,6'dan fazla değer kazanarak 69.170 dolara ulaştı ve rekor kırdı. Bu artış, spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) olan ilginin devam etmesiyle gerçekleşti.

Küresel kripto para piyasasının değeri de aynı dönemde yüzde 3 artışla 2 trilyon 540 milyar doları aştı. Bitcoin'in değerindeki bu artış, merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmeye başlayarak daha destekleyici bir para politikasına yönelme beklentileri tarafından da destekleniyor.

Bitcoin'in fiyatı, rekorun ardından gerçekleşen kar satışlarının etkisiyle bir miktar gerileyerek 68 bin dolar bandına düşse de, geçen yıl yaklaşık yüzde 157 değer kazanmıştı. Analistler, Nisan ayında gerçekleşecek ve Bitcoin arzını azaltacak olan yarılanma (halving) sürecinin, kripto paranın fiyatındaki yükselişi sürdürebileceğine işaret ediyor.

Öte yandan, piyasa değeri bakımından ikinci sırada yer alan Ethereum da son 24 saatte yüzde 6,6 değer kazanarak 3 bin 793 dolar seviyesine ulaştı. Ethereum, 2021'de de 4 bin doların üzerine çıkarak kendi rekorunu kırmıştı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ise 11 farklı spot Bitcoin ETF başvurusunu 11 Ocak'ta onaylamıştı, bu da piyasada olumlu bir hava yarattı. Bitcoin ve diğer kripto paraların geleceği, yatırımcıların ve piyasa gözlemcilerinin yakından izlediği bir konu olmaya devam ediyor.

Editör: Fırat Çelik