Bilindiği üzere Türkiye, Tofaş Şahin’in üretim haklarını Mısır ve Etiyopya’ya satmıştı. Mısır 2007, Etiyopya ise 2012 yılına kadar bu otomobillerin üretimine devam etti. Sonrasında ortaya çıkan çip krizi ile birlikte Etiyopya, Şahin’i tekrardan üretmek için kolları sıvadı.

Bu yılın başından beri Etiyopya’da Şahin üretimine dair hazırlıklar devam ediyordu. Nitekim ilk otomobiller Mart ayı ile birlikte satışa sunuldu. Etiyopya’da da büyük ilgi gören bu otomobiller şimdi de Türkiye yollarına çıkmaya hazırlanıyor.

​​​Etiyopya öncelikli olarak iç pazardaki talebi karşılayacağını açıklamış, sonrasında ise otomobilin ithalatı ile ilgili planlar yapacağını açıklamıştı. Etiyopya’nın Şahin’i ithal edeceği pazarların başında da Türkiye geliyordu.

Bu durumun iki temel sebebi var. Birincisi şu sıralar Türkiye’de sıfır otomobillerin marka model fark etmeden yok satıyor olması. İkincisi ise üretimi 21 yıl önce durmuş Tofaş Şahin’in hala yollarda olması ve büyük talep görmesi.

Eurovision 2024'ü İsviçre ve İsrail karşıtları kazandı Eurovision 2024'ü İsviçre ve İsrail karşıtları kazandı

Etiyopya, henüz yeterli üretim kapasitesine ulaşamamış olsa da otomobili Etiyopya’da satın alıp Türkiye’ye getirenler 2023 model Şahin’i ilan sitelerine koydu.

Editör: Fırat Çelik