Kuran-ı Kerim'deki Ayetler ve Atmosferin Bilimsel Önemi

İslam'ın kutsal kitabı Kuran-ı Kerim, binlerce yıl önce indirilen bir metin olmasına rağmen, bilimsel keşiflerin ışığında hala ilgi çekici sırlar barındırıyor. Bu haberde, Kuran-ı Kerim'de geçen ayetler ile dünya atmosferi ve Van Allen kuşakları arasındaki ilginç bağlantıları inceleyeceğiz.

Bilime Işık Tutan Kuran I Kerim Ayetleri Atmosfer Dünyamızı Nasıl Koruyor Genç Gazete (5)

Gökyüzünün Korunmuş Bir Tavanı

Ve gökyüzünü korunmuş bir tavan yaptık. Onlar ise bunun delillerinden yüz çeviriyorlar. (Enbiya 32. ayet)

Dünya atmosferi şeffaf olmasına rağmen, meteor yağmurlarına karşı mükemmel bir zırh işlevi görür. Ayrıca Güneş'ten gelen tüm zaralı ışınları süzen yapısı, Dünya'da yaşamın sürmesinin yegane sebeplerinden birisidir.

Uzayda ısının -270 dereceleri bulduğunu düşünürsek atmosferin bu ayette geçen anlamıyla dünyayı nasıl koruduğunu tekrar görmüş oluruz.

Bilime Işık Tutan Kuran I Kerim Ayetleri Atmosfer Dünyamızı Nasıl Koruyor Genç Gazete (2)

Ozon Tabakası: Dünyamızın Tavanı

Dünyamızın tavanı olmasa idi bizim Dünya’da böyle rahat yaşamamız mümkün olabilir miydi? Ozon tabakası bir tavandır. Atmosferde görevi olan TROPOSFER, STRATOSFER, MEZOSFER, TERMOSFER, İYONOSFER, EKSOZFER ve OZON tabakaları üstümüzde birer tabakadır, Dünya’mızı dış etkilerden koruyan birer tavandır.

Bilime Işık Tutan Kuran I Kerim Ayetleri Atmosfer Dünyamızı Nasıl Koruyor Genç Gazete (3)

Atmosferin Koruyucu Özellikleri

Atmosfer dünyayı çepeçevre kuşatıyor. Gözle görmediğimiz çeşitli gazlardan oluşmuş, 10 bin km.ye varan kalınlıkta, taştan daha sert bir gaz okyanusu gibidir Atmosfer. İşte Kuran-ı Kerim'in haber verdiği atmosferin koruyucu özellikleri:

1-Meteor ve gök taşlarına karşı koruması: Uzay’dan dünyamıza her gün irili ufaklı milyonlarca meteor düşmektedir. Atmosferimiz bu meteor bombardımanına karşı şeffaf yapısına rağmen adeta çelikten bir set gibi karşı koymaktadır.

2-Güneşin zararlı ışınlarına karşı koruması: Atmosfer aynı zamanda Güneş’ten gelen zararlı ışınları da filtre eder. Canlılar için öldürücü etki yapan mor ötesi ışınları tutar.

3-Uzayın dondurucu soğuğuna karşı koruması: Uzay’daki ısı ortalama -270 derecedir. Dünya’mız Uzay’ın bu dondurucu soğuğundan yine Atmosfer sayesinde korunur.

Atmosfer, içerisinde oluşan hava hareketlerine bağlı olarak yeryüzünde sıcaklığın dengeli dağılmasını sağlar ve Dünya üzerindeki yaşamı sürdürülebilir kılar.

Bilime Işık Tutan Kuran I Kerim Ayetleri Atmosfer Dünyamızı Nasıl Koruyor Genç Gazete (4)

Van Allen Kuşakları: Dünya'nın Manyetik Kalkanı

Dünya’yı zararlı etkilerden koruyan yalnızca atmosfer değildir. Atmosferin yanı sıra “Van Allen Kuşakları” denilen ve Dünya’nın manyetik alanından kaynaklanan bir tabaka da gezegenimize gelen zararlı ışınlara karşı bir kalkan görevi görür.

1958 yılında, ilk uydulardan, Explorer 1 ve 3 uydularının, algılayıcılarıyla yapılan gözlemlerde, James Van Allen ve öğrencileri, Dünya'nın çevresini saran, elektrik yüklü bölgeyi, gözlemeyi başardılar.

Devam eden gözlemlerde, parçacıkların temelde, iki ayrı bölgede olduğu keşfedildi. Bunlar, biri içte, biri de dışta Dünya'yı saran iki kuşakta yer alıyordu. Bu kuşaklara, Van Allen Radyasyon Kuşakları ismi verilmiştir.

NVIDIA'nın Yenilenen Sohbet Botu ChatRTX, Kullanıcılarını Şaşırtmayı Başardı! NVIDIA'nın Yenilenen Sohbet Botu ChatRTX, Kullanıcılarını Şaşırtmayı Başardı!

Bilime Işık Tutan Kuran I Kerim Ayetleri Atmosfer Dünyamızı Nasıl Koruyor Genç Gazete (6)

Manyetosfer ve Kutup Işıkları

Kutuplara yakın yerlerde gözlenen, kutup ışıkları, manyetik alanın ve manyetosferin varlığını gösteren, belirgin ipuçlarıdır. Manyetik alan çizgileri, Güneş rüzgarıyla karşılaştığı yerde, yay biçiminde bir şok dalgası oluşturur. Manyetik alanın, Güneş'ten ve uzaydan gelen öldürücü kozmik ışınları engellemek için kullandığı bir kalkan görevi görür.

Güneş plazma bulutlarının, Hiroşima'ya atılan atom bombasının 100 milyar katına eş değer olduğu hesaplanmıştır.

Manyetik alandan oluşan manyetik alan çizgileri, Kuzey Kutbu'dan çıkar, dev yaylar halinde Dünya'nın çevresine yayılır ve Güney Kutbu'nda tekrar Dünya'ya girer.

Bilime Işık Tutan Kuran I Kerim Ayetleri Atmosfer Dünyamızı Nasıl Koruyor Genç Gazete (7)

Bilimin Işığında Kuran-ı Kerim Ayetleri

Güneş'ten ve uzaydan, Dünyamıza gelen öldürücü kozmik ışınlar, Dünya'nın etrafındaki  koruyucu kalkanı geçemezler. Dünyanın onbinlerce kilometre uzağında, manyetik halkalar çizen Van Allen kuşakları, Dünyayı,  öldürücü etkilerden korumaktadır.

Bilimsel araştırmaalr gösteriyor ki; Dünya'nın üzerinde, kendisini sarıp kuşatan ve dış tehlikelerden koruyan mükemmel bir sistem, koruyucu bir tavan vardır.

Yeryüzünde hayatın devam edebilmesi için gökyüzünü koruyucu bir tavan yapan Allah-u Teâlâ'dır. Yüce Allah (c.c.) “Gökyüzünü korunmuş bir tavan kıldık “ayetiyle bilimsel gerçeği  1400 yıl önce kitabında haber vermiştir.

Günümüzde astronomi ilminin katettiği gelişmeler ve ulaştığı veriler, Kuran-ı Kerim'deki bu ayeti “Dünyayı saran atmosferin hayata zarar verecek ışık ve gök cisimlerinden korunmuş olması” şeklinde anlamamıza imkan sağlamıştır.

Bilime Işık Tutan Kuran I Kerim Ayetleri Atmosfer Dünyamızı Nasıl Koruyor Genç Gazete (1)

Sonuç

Gezegenimiz Dünya, atmosferi ve manyetik kalkanıyla, bizi uzayın öldürücü etkilerinden koruyarak yaşamımızı sürdürmemize olanak tanır. Bu olağanüstü sistem, bilimin ışığında Kuran-ı Kerim'de önceden bahsedilmiş bir ayettir. 

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Editör: AYHAN BAYRAKTAR