Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2025 yılı Mayıs ayı konut satış istatistiklerinin açıklanmasının ardından, İnegöl Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Melih Uçaravcı sektör adına önemli değerlendirmelerde bulundu. Uçaravcı, İnegöl’de Nisan ayında 486 olan konut satışlarının Mayıs ayında 448’e düştüğünü belirtti.
Hem bir önceki aya hem de geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan bu düşüşün emlak piyasasında endişe yarattığını vurgulayan Uçaravcı, “Piyasalar gerginliğini korumaktadır. Saha gözlemlerimiz ve meslektaşlarımızla yaptığımız istişareler, piyasa değerinin altında satışların arttığını gösteriyor” dedi.
Uçaravcı, finansman maliyetlerinin yüksekliği, inşaat girdilerindeki artış, alım gücündeki ciddi düşüş ve faiz oranlarının yüksekliğinin vatandaşları konut alımından uzaklaştırdığını ifade etti. Gayrimenkul yerine mevduat hesaplarının daha çok tercih edildiğini belirten Uçaravcı, ekonomik istikrarın sağlanması ve faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini söyledi.
“Bugünkü piyasa koşulları, alıcılar açısından ciddi fırsatlar barındırmaktadır. Yatırım yapmayı düşünen vatandaşlarımızın bu dönemi doğru değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.