Yaşlı Destek Programı (YADES) başvuruları başladı Yaşlı Destek Programı (YADES) başvuruları başladı

Ticaret Bakanlığı, Türkiye genelinde yürütülen denetimler kapsamında paralel ithalat (grey market) yöntemiyle gerçekleştirilen 358 lüks aracın yasa dışı faturalarla ülkeye sokulduğunu belirledi. Toplam değeri 530 milyon TL olan bu lüks araçların, gümrük vergilerini ödemeden işlem görmesi üzerine başlatılan soruşturma sonucunda, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Ticaret Bakanlığı, 530 Milyon TL Değerindeki Lüks Araçların Yasa Dışı İthalatını Ortaya Çıkardı

Ticaret Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan değerlendirmelerde, çeşitli marka ve modellerdeki lüks araç ithalatlarında düşük kıymetli sahte veya çifte faturalar ile sahte A.TR Dolaşım Belgeleri kullanıldığı tespit edildi. Bu usulsüzlüklerin piyasada haksız ticari avantaj sağlamak ve gümrük vergilerini kaçırmak amacıyla yapıldığı belirlendi.

Ticaret Bakanlığı'nın 530 Milyon TL Değerindeki Lüks Araç İthalatındaki Usulsüzlükleri Ortaya Çıkardığı Operasyon

Belirlenen işlem ve eylemleri gerçekleştiren firmalar ve şahıslar hakkında soruşturma belgeleri ile suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca, lüks araçlara el konulması talep edilerek, bu usulsüzlükler nedeniyle devlete yaklaşık 530 milyon TL tutarında bir kamu zararı oluştuğu ifade edildi.

Lüks Araç İthalatındaki Dev Usulsüzlük Skandalı: 530 Milyon TL'lik Kamu Zararı Ortaya Çıktı

Ticaret Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Bakanlığımız lüks otomobil ithalatlarındaki ihlallerin tüm yönleriyle ortaya çıkarılması, yapılan usulsüzlükler ile haksız rekabet oluşturan eylemlerin engellenmesi amacıyla gözetim ve denetim faaliyetlerini sürdürmekte olup, kamu maliyesinin haklarının korunması ve gümrük mevzuatına uygun şekilde işlem yapılması için gerekli tüm tedbirleri almaya kararlılıkla devam edecektir."

Ticaret Bakanlığı, Yasa Dışı Lüks Araç İthalatında Dev Operasyon: 530 Milyon TL Zarar Tespit Edildi

Bu olay, Türkiye'de lüks araç ithalatlarındaki usulsüzlükleri önlemek adına Ticaret Bakanlığı'nın kararlı bir şekilde denetim ve soruşturma faaliyetlerini sürdürdüğünü gösteriyor. Kamu zararının tespiti ve ilgili firmalardan tahsil edilmesi süreci de bu suçun cezai yaptırımla birlikte ekonomik olarak da cezalandırılmasını sağlayacak.