Toplantının detaylarını paylaşmak için makamında basın toplantısı düzenleyen Bursa İl Tarım Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) düzenlediği Marmara Bölge Toplantısının Ankara'da yapıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel ile Bir Araya Geldi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel ile Bir Araya Geldi

Bursa tarımının sorunlarını dosya haline getirdiklerini ifade eden Çelik, "Ankara'ya dosyalarımızı götürdük. Bir tanesi Sayın Başkanımız Şemsi Bayraktar'a bir tanesi de Tarım Bakanımız Bekir Pakdemirli'ye teslim edildi. Bu toplantıya Marmara bölgemizin 108 ziraat odası başkanı ve il koordinasyon başkanları katıldı. Bu toplantıda girdi maliyetlerini dile getirdik. Özellikle mazotta ÖTV alınmaması, gübrede, ilaçta ve tohumda dışa bağımlılıktan kurtulunması gerektiğini, hayvancılığın sürdürülebilmesi için süt fiyatlarının korunması, yem ve benzeri girdilere paralel olarak süt fiyatlarının artırılması ve süt müdahale kurumunun daha aktif hale getirilmesini belirttik. Havzalara göre destekleme modelini benimsiyoruz ancak bu durumda başarılı olunamayacağını söyledik. Çiftçilerimiz ÇKS dosyası hazırlayıp İlçe Tarım'a gidiyorlar, bunun odalara verilmesini istedik. Bu talebimiz olumlu karşılandı..."

"Kırsala dönmek için belirli bazda üretim yapan genç çiftçilerimizin tarım bağ kurlarının devlet tarafından yatırılmasını istedik, Tarım Bakanımız bunu çok olumlu buldu, teşekkür etti ve güzel bir proje olduğunu söyledi. Orman köylerinden de göç verdik, ormanda çalışan orman köylülerinin çalışma şartlarının düzeltilmesini istedik. Bizim buralar büyük orman, kesme, sürttürme, depoya teslim gibi çalışmaların 150 lira gibi bir fiyatla yapıldığını ama aynı malların ihalelerde bin liraya kadar satıldığını ifade ettim. Baltalık ormanların köylüden alınıp devlete geçmesiyle birlikte baltalık olan köylerdeki göçün hızlandığını ifade ettik. Bizim tek patentli ürünümüz İnegöl çerezlik ayçekirdeğimizdir. Özellikle patenti aldıktan sonra hızla ivme kazandı, satış noktasında sıkıntımız olmadı, fiyatı 6 liraya kadar çıktı ama sonrasında Çin çekirdeğinin istilasıyla birlikte fiyatlarımız 4 liraya kadar düştü, bunun ithalatının bir an önce kesilmesi gerektiğini söyledim. Bakanımız bunu yasaklayabileceklerini dile getirdi" diye konuştu.

Başkan Çelik ayrıca Marmara Bölge Toplantısı öncesi Ankara'da tarım sorunları üzerine Bursa milletvekilleriyle bir toplantı yaptıklarını sözlerine ekledi.