Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, sanatsal ve mimari açıdan dünya mirasının en önemli yapılarından biri olarak biliniyor. Bu tarihi eser, şimdi yeni bir dönemin eşiğinde.

Bu Gelenek 484 Yıldır Devam Ediyor Bu Gelenek 484 Yıldır Devam Ediyor

Ayasofya'nın Zaman Yolculuğu: Restorasyon Öncesi ve Sonrası

Yapının Tarihsel Önemi ve Geçirdiği Değişimler

İhsan Sarı, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Bilim Kurulu üyesi ve yüksek mimar, Ayasofya'nın zorlu tarihini ve yapısal değişimlerini anlattı. Sarı, bu anıtın 1486 yıllık geçmişinde depremler ve toplumsal olaylarla büyük zarar gördüğünü, Mimar Sinan ve Fossati Kardeşler gibi isimler tarafından yapılan restorasyonlarla bugünlere ulaştığını vurguladı.

AA-20230905-32079202-32079201-AYASOFYAI_KEBIR_CAMIININ_INTERNET_SAYFASI_ERISIME_ACILDI

Son Restorasyon Çalışmaları ve Önemli Gelişmeler

Ayasofya'nın 2. Selim, 3. Murad ve 3. Mehmet türbelerindeki restorasyon çalışmalarının da tamamlanma aşamasına geldiğini belirten Sarı, bu süreçte karşılaşılan statik problemler ve yapısal bozulmalar hakkında bilgi verdi. Ayrıca, 2. Beyazıt minaresinin restorasyon planlarına dair detayları paylaştı.

1200x627-ayasofya-camii-nerede-ayasofya-camiine-nasil-gidilir-hangi-ilcede-1594452182591

Dijital İkiz ve Restorasyonun Geleceği

Restorasyon öncesinde, Ayasofya'nın dijital ikizinin hazırlandığını açıklayan Sarı, bu sürecin önemini vurguladı. Dijital ikiz, restorasyonun her aşamasında kritik bir rol oynayacak. Sarı, restorasyon sürecinde Ayasofya'nın ziyarete açık kalacağını ve bu süreçte gerçekleştirilecek bakım onarım çalışmalarına da değindi.

"Dolayısıyla restorasyonu ziyarete açıkken yapmak zorunluluğumuz var. Bu anıt eser. Bizim olduğu gibi dünyanın da göz bebeği bir eser ve biz bunu hem ziyarete hem ibadete açıkken restore etme imkanlarına sahibiz." - İhsan Sarı

ayasofya-camii

Ayasofya'nın restorasyonu, sadece bir onarım süreci değil, aynı zamanda bu eşsiz yapıtın geleceğe taşınması adına atılan önemli bir adım olarak görülüyor.

İnşallah, arkasından başka birşey çıkmaz ve b önemli yapı cami olarak ibadete açık kalır.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR