Independent Türkçe'nin haberine göre; ArXiv ön baskı sunucusunda yayımlanan ve henüz hakem değerlendirmesinden geçmeyen çalışmada, Fermi Paradoksu'nun "Büyük Filtre"sinin yanıtının muhtemelen yapay zekada saklı olabileceği ve yapay zekanın evrendeki akıllı yaşamı diğerleriyle temas kurmadan önce yok etme potansiyeli taşıdığı öne sürüldü.

Bugüne kadar kozmostaki yalnız varlığımıza farklı açıklamalar sunan birçok teori öne sürüldü.

Popüler Drake Denklemi gibi olasılık hesapları galakside çok sayıda akıllı uygarlık olabileceğini gösterse de hâlâ kafa karıştırıcı bir kozmik sessizlik var.

Büyük Filtre olarak bilinen popüler bir hipotez, akıllı yaşamın ortaya çıkması için gereken bazı olayların neredeyse hiç mümkün olmadığını, kozmik sessizliğin de bundan kaynaklandığını öne sürüyor.

Bu teorinin mantıksal bir karşılığı, felakete yol açan bazı kozmik fenomenlerin yaşamın evren boyunca genişlemesini engelliyor olabileceğidir.

Çalışmanın yazarı, Ulusal İstihbarat Üniversitesi'nden (National Intelligence University/NIU) Mark Bailey "Bu, kendiliğinden meydana gelen bir olay ya da daha da endişe verici şekilde, akıllı varlıkların kendilerine yaptıkları ve yok oluşlarına yol açan bir şey olabilir" diye yazdı.

Yeni araştırma yapay zekanın ilerlemesinin, tüm uygarlığı yok edebilme potansiyeline sahip türden yıkıcı bir risk olayı olabileceğini teori haline getirdi.

Çalışmada Dr. Bailey, Büyük Filtre bağlamını, yapay zeka gibi bütünüyle anlamadığımız teknolojilerin potansiyel uzun vadeli riski içinde ele alıyor.

Bayraktar TB3 ASELFLIR-500 ile uçuş testini başarıyla tamamladı Bayraktar TB3 ASELFLIR-500 ile uçuş testini başarıyla tamamladı

NIU'lu bilim insanı, "İnsanlar uzun vadeli riski sezgisel olarak tahmin etmede berbat" dedi ve yapay zekayı tam olarak anlamadığımız halde bu teknolojinin "hayatımıza hızla sızdığını" ekledi.

Dr. Bailey, "Gelecekteki yapay zeka muhtemelen daha anlamlı kontrollerle daha genelleştirilebilir, hedefe odaklı sistemlere yönelecek ve burada istenmeyen neticelerin sonuçları önemli ölçüde daha şiddetli hale gelecektir" diye uyardı.

Dr. Bailey, "ikinci tür argümanı" olarak adlandırdığı ve gelişmiş yapay zekanın eninde sonunda bu gezegeni paylaşacağımız, fiilen "ikinci bir akıllı tür" olarak davranabileceği olasılığını ortaya koyan fikrini öne sürdü.

Modern insanlar ve Neandertaller, Dünya'da bir arada yaşadığında neler olduğunu göz önünde bulunduran NIU araştırmacıları, "potansiyel sonuçların can sıkıcı" olduğunu söyledi.

Dr. Bailey, çalışmada, "Kontrol edilemeyen bir teknolojinin, özellikle de yapay zeka gibi hedefe yönelik bir teknolojinin, güçlü bir Büyük Filtre adayı olması akla yatkın geliyor" diye yazdı.