Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Apple, üçüncü taraf uygulama mağazaları için sunduğu ücretlendirme planı nedeniyle son günlerde birçok firmadan tepki topluyor. Son olarak Microsoft da ağzını açtı.

YSK, 31 Mart'ın kesin sonuçlarını açıkladı YSK, 31 Mart'ın kesin sonuçlarını açıkladı

Xbox Başkanı: “Apple’ın yeni politikası yanlış yönde atılmış bir adımdır”

Konuya hakim olmayanlar için kısa bir özet geçelim. Avrupa Birliği, mart ayında Dijital Hizmetler Yasası’nı yürürlüğe sokacak. Böylelikle Apple, kullanıcılarına üçüncü taraf uygulama mağazalarından uygulama indirme olanağı tanımak zorunda kalacak.

Ancak şirket, üçüncü taraf uygulama mağazalarında uygulama yayınlayacak geliştiriciler için duyurduğu fiyatlandırma planı ile bir hayli tepki çekti. Bu plana göre geliştiriciler, uygulama içi satın alımlardan yüzde 17 oranında komisyon ödeyecek. Üstelik sadece bununla kalmayıp, her yıl 1 milyondan fazla indirilen uygulamaları için 0.50 euro ödemeleri gerekecek. İşte bu fiyatlandırma planının tepki çeken tarafı da bu.

Apple’a Tepki Çığ Gibi Büyüyor Microsoft Da Katıldı2

Şimdiye kadar Spotify ve Epic Games gibi bazı şirketlerin yöneticileri, bu fiyatlandırma planını eleştirdi. Son olarak Microsoft bünyesindeki Xbox şirketinin Başkanı Sarah Bond da katıldı. Bond, X (Twitter) hesabı üzerinden Spotify CEO’su Daniel Ek’in gönderisini yeniden yayınlayarak konuyla ilgili fikrini belirtti.

Apple’ın yeni politikası için attığı adımın yanlış olduğunu söyleyen Sarah Bond, şirketin geri bildirimleri dinlemesini umduklarını belirtti.

Xbox başkanı tarafından yapılan ilgili açıklama şu şekilde;

Apple’a Tepki Çığ Gibi Büyüyor Microsoft Da Katıldı3

Yapıcı konuşmaların açık platformlar ve daha fazla rekabet yönünde değişim ve ilerleme sağladığına inanıyoruz. Apple ‘ın yeni politikası yanlış yönde atılmış bir adımdır. Önerdikleri planla ilgili geri bildirimleri dinlemelerini ve herkes için daha kapsayıcı bir gelecek için çalışmalarını umuyoruz.

Tabii Apple’ın yeni fiyatlandırma politikasının henüz yürürlüğe girmediğini belirtmek gerekiyor. Zaten daha üçüncü parti uygulama mağazaları da sunulmadı. Bu bağlamda Avrupa Birliği, Apple’ın bu planlarını bozacak bir karar verebilir.

Editör: Özkan Duran